fredag 11 mars 2016

Hanna Mendels Chans bella
Bildresultat för hanna mendels chans





Titel: Hanna Mendels Chans

Original titel: The wrong boy

Författare: Suzy Zail

Översättare: Kersti Wittbom

Sidor: 280 + författarinlägg

Förlag:  Berghs





Handling:
Boken handlar om Hanna och hennes familj som är judar under andravärldskriget. Hennes familj blir förflyttade till ett koncentrationsläger i Birkenau där familjen splittras ifrån varandra. En dag så blir Hanna utvald till kommendantens pianist och blir underhållning för han, under samma period kämpar Hanna sig igenom kriget och kärleken.

Budskap:
Jag tycker att budskapet i boken handlar om och förklarar att alla är lika värda, att det inte spelar någon roll om man har olika hudfärger eller religioner osv…

Upplägg:
Boken är skriven ur ”jag”  perspektiv, alltså hur Hanna tänker, känner och tycker. Boken följer det vanliga upplägget vilket jag gillar då det kan bli lättare att läsa boken då det blir neutralt. Boken har 22 kapitel som innehåller ca 14 sidor per kapitel. I boken så hoppar hon fram i tiden ibland, det tycker jag är skönt då Hanna mestadels gör samma saker varje dag under att bra tag. När författaren hoppar fram i boken så gör hon det på ett mycket bra och smidigt  sätt, man märker det ibland knappast.

Språk/stil:
Språket i boken är väldigt nytt för att utspela sig på 1900- talet, dock finns det vissa ord/fraser som är svåra att förstå. Det är nog lättare att läsa boken om man har grundfakta om andravärldskriget eller är intresserad av det åt minst onde. Ibland så kan det finnas tyska meningar i boken men då brukar Hanna eller Erika översätta till svenska så att man förstår. Ett exempel på detta är när Erika börjar sjunga ”Sh`ma kolenu” och då översätter Hanna till ”skriv in oss i livets bok”.

Genren:

Bokens gener är kärlek och historia. Romantiken finns ibland Hanna som är jude och Karl som är kommendantens son. Deras relation är som Romeo och Julias förbjudna kärlek, det tycker jag är intressant att läsa om då man själv kan känna igen sig i det ibland. En del utav det som hon skriver är baranserad på verkligheten så som händelserna om lägren vid Birkenau, ryssarna och tegelbruket i Serly.


Karaktärerna:
Alla karaktärerna i boken är väldigt staka då de har genom gått igenom något enormt svårt. Alla karaktärerna är olika i boken vilket gör så att boken hittar till fler målgrupper. Här kommer en liten prestation om de karaktärer jag tycker är intressantast…
Hanna: hon är en målmedveten tjej som är tuff och stark men vill alltid alla väl…
Erika: är en tjej med hyfsat mycket ego men är väldigt tystlåten och prata inte med andra än sin lillasyster. Hon gillar att fotografera för att spara minnen på bild så hon tog med en kamera till lägret i Birkenau.
Karl: han är en blyg och tystlåten kille när hans pappa (kommendanten) är i närheten, Karl bryr sig mycket om hur andra mår och då speciellt Hanna.

Omdöme:
Jag tycker att boken var bra men ibland kunde det bli långtråkigt då hon gör samma saker för det mesta som jag har skrivit innan, det är något som gör så att boken inte får 5/5 hjärtan… Jag tycker att författaren har beskrivit miljön och karaktärerna på ett mycket bra sätt, vilket gör så att man vill fortsätta läsa boken.  
Ett citat jag gillade i boken är: ” ibland är det lättast att inte tänka på alla de människor man saknar”..
Jag ger boken 4 av 5 hjärtan..

Fatta Eld



Fatta Eld är den andra delen i Hungerspelen-triologin. Om du vill veta var dem andra två böckerna handlar om klicka här för att kolla vad Hungerspelen (första boken) handlar om eller klicka här för att se vad Revolt (sista boken) handlar om.





Originaltitel: Catching Fire
Svensk titel: Fatta Eld
Författare: Suzanne Collins
Antal sidor: 318 sidor (inbunden)
Utgivningsår: 2009
Svenskt förlag: Bonnier Carlsen förlag
Engelskt förlag: Scholastic Corporation
Översättare: Lena Jonsson
Antal sidor hela triologin: 950 sidor
Serie: Hungerspelen 2#

Denna recension kan innehålla spiolers från första (Hungerspelen) delen och andra delen (Fatta Eld) av boken.


Handling

Det är ett år sen Katniss Everdeen och Peeta Mellark vann 74:e Hungerspelen. Katniss trodde att en vinst i Hungerspelen var lika med lycka och berömmelse. Men efter hennes presentationer inne på arenan, har det börjat växa ett uppror. För att förhindra upproret så kommer regimen på ett sätt att stoppa upproret, genom att bevisa att det Katniss gjorde var en handling av kärlek och inte ett uppror. Men efter ett tag vill president Snow inte ha med henne att göra och så kommer han på ett sätt att få bort henne på ett så diskret sätt som möjligt. Eftersom det är 75:e Hungerspelen så är det ett jubileumsår (som inträffar var 25:e år) och president Snow säger att i detta jubileumsår ska en man och kvinna från varje distrikt som har vunnit Hungerspelen tävla ännu ett år i Hungerspelen. Denna gången blir arenan och tävlarna svårare än någonsin.....

Omdöme

Eftersom jag har sett Catching fire. Så jag hade väldigt höga förväntningar och jag kan säga att mina förväntningar var bättre än jag trodde! Jag gillar att Suzanne Collins kom på ett sätt att återskapa Hungerspelen med Katniss som en av spelarna ännu ett år, för jag trodde att i denna boken skulle hennes syster Prim bli utvald och Katniss skulle vara hennes coach. Jag gillar även att det är något helt nytt och utspelar sig i framtiden och inte i nutiden som i det flesta böcker jag har läst. 

Favoritdel: Min favoritdel i Fatta Eld är när dem kollar på dem nya deltagarna i det nya Hungerspelen för då får man reda på lite av de nya karaktärerna t.ex. hur dem ser, hur gamla de är och vilka distrikt de är från. En annan del jag gillar är (spioler) när Katniss spränger arenan i bitar. Jag tycker om hur Suzanne Collins beskriver hur det ser ut vilket gör att det blir lättare att få en egen uppfattning om hur det ser ut. Jag tycker även om det eftersom det blir ett helt annat slut än vad jag trodde för jag trodde den skulle sluta med ett "vanligt" slut.

Något jag tycker om i boken är hur karaktärerna beskrivs, för man får reda på väldigt mycket om varje karaktär även om boken är skriven i jag-perspektiv. Man får reda på hur Katniss känner och alla hennes åsikter om olika personer. Några personer man får reda på t.ex. Prim som är hennes lillasyster som Katniss älskar och skulle göra vad som helst för henne t.ex. i första boken blir Prim utvald till att tävla i Hungerspelen, men Katniss ställer upp sig som frivillig. Nån annan man får lära känna är hennes bästa vän Gale. Alla har sin egna roll.

Favoritkaraktärer: Jag har en del favoritkaraktärer och jag tänkte att jag skulle berätta om några. Först så har jag Katniss, det är väldigt sällan att en av mina favoritkaraktärer är huvudpersonen. Jag tycker om henne för hon uppoffra sig för sin lillasyster, Prim. En annan person jag gillar är Mags som är 80 år. Hon är en av spelarana i Fatta Eld, hon vann 11:e Hungerspelen. Jag gillar henne för hon offrade sitt liv för Peeta, genom att gå in i en giftig dimma.

Boken är skriven ur Katniss perspektiv. Man får lära känna Katniss och andra karaktärer. Men boken innehåller lite dialoger, men inte lika mycket som i "vanliga" ungdomsböcker, utan man får läsa Katniss tankar. Jag gillar att man får läsa hennes tankar, men man får läsa mellan raderna för att förstå bättre. Jag tror om man läser boken igen förstå man bättre och det blir lättare att läsa. Det är det jag gillar mest med boken, man kan läsa den flera gånger utan att den blir tråkig. Språket i boken är väldigt lätt att förstå, men vissa ord kan vara svåra det är oftast i miljöbeskrivningarna. Nåt annat jag gillar med Fatta Eld är att den inte är som andra triologier (andra boken) som t.ex. Insurgent (Divergent triologin) den ganska tråkig det ända spännande är i slutet, medans Fatta Eld är spännande hela boken, det händer något hela tiden, vilket jag gillar.

Favoritcitat: "Katniss när du är på arenan. Kom bara ihåg vem fienden är."



Kärlekstriangeln är större en nånsin i denna delen av serien. Jag blir ganska irriterad att Katniss slits mellan Gale och Peeta, det jobbigaste är att jag föredrar en lite mer en den andre och Katniss väljer den andre. Något som också retar mig är att det ligger ett underligt budskap om att kvinnor och män inte kan bara vara vänner utan det måste tända på varandra. Ett annat budskap jag har hittat är att man ska stå upp för det man inte gillar som t.ex. när Katniss spränger arenan hon vill stoppa den riktiga fienden (regimen).


Betyg


Jag ger boken 5/5.



Man kanske tycker att 5/5 är mycket men om du läser den förstår du varför jag ger den 5/5. Jag gillar den för den är riktigt bra skriven och har en annorlunda handling vilket gjorde att jag var mer sugen på att läsa den, den handlar om en framtida värld där man varje år väljer en tjej och kille från varje distrikt och den har en äventyr och action handling också, vilket gör att den är perfekt för dem som gillar science fiction, äventyr och action. Boken följer den dramaturgiska kurvan vilket jag tycker är bra. Jag kan nästan lova att du inte blir besviken om läser den. Jag rekommendera den boken/serie starkt!

Hoppas du ger boken en chans :)
/ Tove

Hungerspelen


Bästa boken någonsin?

  Kunde du sluta läsa?           


Titel: Hungerspelen #1

Författare: Suzanne Collins

Sidantal: 304

Antal kappitel: 26

Genre: dystopi






 

 
 

                                                Handling:

 Hungerspelen 1 handlar om Katnis  (16 år) som anmäler sig frivilligt till Hungerspelen för att skydda sin syster prim (12år). Den manliga spelaren som blev vald var bagarens son Peeta som går i Katnis skola  och i hungerspelen får man följa deras väg från deras hemstad i distrikt 12 till hungerspels arenan  i huvudstaden. Men den stora frågan är : Kommer Katnis kunna döda Peeta på grund av deras  ” växande vänskap ”.

 

                                Omdöme:

Jag valde Hungerspelen för mina vänner som hade sätt filmen sa att den var spännanade. När jag läste på baksidan trodde jag att boken skulle passa mig perfekt men efter jag börjat läsa tyckte jag den var väldigt dryg men när man kom till cirka sida 90 så var man helt beroende. I och med att boken var superspännande efter dem där 90 sidorna så ger jag den 9/10



                                   karaktärer

Katnis: Katnis är 16 år och är huvudpärsonen i hungerspelen. Hon är ganska blyg  och misstänksam  men hennes skogskunskaper är oslagbara. I och med hennes stora kunskaper är det hon som  försörjer familjen  och därav att hennes mamma som är helt förstörd sen Katnis pappas död i gruvan där största delen av befolkningen jobbar  i distrikt 12

Peeta: Peeta går i Katnis skola och är den manliga spelaren som blir vald till spelen. Han är en ganska tunn och spinkig person men han är hemsk trevlig och ödmjuk. Men framförallt listig.

Gale: Gale är 18 år och Katnis bästa kompis och även hennes tvillingsjäl. Det är Gale som har lärt Katnis allt om fällor och snaror och dem är även jakt kompisar

Prim: Prim är Katnis syster och hon är 12 år. Prim är väldigt nyfiken och sprallig som person . Men hon har alltid en ide eller ett förslag vad som än händer.

Skrivet av: Carl Lindheimer 7a




 

Mikaels recension av Hanna Mendels chans

Mikaels recension av Hanna Mendels chans


Författare: Suzy Zail
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2012, 2014 i Sverige
Originaltitel: The Wrong Boy
Sidor: 284 st
Genre: Historisk roman, Kärlek







Boken handlar om Hanna, 15 år och hennes familj som är judar som lever i Debrechen i Ungern. Boken utspelar sig mitt under andra världskriget så de bor i ett jude-ghetto som tyskarna upprättat. Hanna älskar att spela piano och är väldigt begåvad på det. Hon får en chans att kunna spela på Budapest konservatorium och kunna satsa på det. Men just då får hon och hennes familj reda på att de ska skickas till koncentrationslägret Auschwitz, men i lägret blir Hanna kär i fel pojke nämligen lägerkommendantens son.

Hanna är 15 år, hon gillar att spela piano och är begåvad på det. Hon känns väldigt gammaldags i sitt sätt som att hon är mycket ansvarsfull, hon är den där duktiga flickan t.ex hon blir generad av att t.o.m ser sin egen pappa utan skjorta.
Sen har vi Hannas syster Erika som typ är hennes motsats. Hon är lite mer våghalsig än Hanna som när hon tar med en kamera till lägret fastän risken är att bli skjuten av nazisterna.


Favoritcitat *SPOILER*: Alldeles invid madrassen låg, hopkrupen som ett frågettecken, min syster!





Bokens upplägg är typiskt dramaturgiskt, men det var lite krångligare att tyda kurvan eftersom jag läste boken under en månad, så det var många avbrott o.s.v i läsningen som det inte är i en film på två timmar. Jag tycker om boken med handlingen och upplägget och tillsammans blir det bra.




Språket i den här boken är inte alls komplicerat och det var heller inte väntat eftersom det är en ungdomsbok även om vissa ord sticker ut, men dem orden hittar man oftast i miljöbeskrivningar. Jag själv tycker att språket är lätt och det skulle passa i åldrarna 10-15 år.


Omdöme: Jag ger den här boken betyget 5/5. Jag tyckte framförallt om boken och sedan har jag lite svårt att hitta fel, det beror ju också på att jag inte är en jätteerfaren läsare och brukar inte läsa böcker så ofta. Den är om inte den bästa en av dem bättre böckerna jag har läst.


Kort så handlar Hanna Mendels chans om en olycklig kärlekshistoria som utspelar sig under andra världskriget. Det är en handling som jag gillar och det är en sån bok som man lätt fastnar i. Jag rekommenderar den till såna läsare som tycker om spännande och lite grymma handlingar, för nazisterna var just väldigt grymma i den här boken.










...Annars väldigt bra bok!

Förr eller senare exploderar jag!!!


Förr eller senare exploderar jag


Titel: Förr eller senare exploderar jag
Författare: John Green
Översättare: Ylva stålmarck
Antal sidor: 307
Läsålder: Unga vuxna
Utgiven: 2013-01-18

Handling:
Förr eller senare exploderar jag handlar om Hazel som är en 16 årig tjej med en obotlig cancer diagnos. Hon fick reda på sin cancer diagnos när hon var 13 år och gör allt hon kan för att få fortsätta leva. Hazel älskar att läsa och har en favoritbok ett storslaget lidande, den boken har ett jättekonstigt slut, så nu ska hon inte bara kämpa för sin cancer utan också försöka ta reda på hur det går för dem i boken genom att ta kontakt med författaren.

Tycke:
Jag läser inte mycket böcker men jag kollar på väldigt mycket film, och jag är inget stort fan av kärleks filmer. Jag kollar helst på Sci-fiction och det samma när det gäller böcker. Men denna boken var riktigt bra även om det inte var action eller någon futuristisk värld. Även om det inte var den genre som jag vill ha så var det en väldigt bra handling, och det var det som gjorde att jag gillade boken även om det var lite svårt att hänga med ibland. Jag tycker också att man får lära känna karaktärerna på ett bra sätt nästan som om man skulle känna dem i verkligheten. Det bästa med boken tycker jag är budskapet som vill medge att alla är värda lika mycket oberoende på utseende eller sjukdom. På grund av det att det var en kärleks bok så får den inte topp poäng, därför ger jag denna boken 3.5/5.

Karaktärer:
Jag tycker alla karaktärer beskrivs väldigt bra, nästan som om man skulle känna dem i verkligheten. Man får alltså reda på deras personlighet om någon är snäll, dum, blyg eller modig. Som t.ex Hazel hon är den modiga tjejen som kämpar för sitt liv och som aldrig ger upp. Medans Augustus är den snälla killen som bara hitta de fina sidorna hos personer och vill alla väl. Inte för att Hazel inte är snäll eller så men dem är det på två helt olika sätt.

Upplägg:
Jag tycker att det var ett bra upplägg, även om jag inte tycker att det byggs upp någon direkt spänning. Men det är fortfarande så att man inte vill lägga ifrån sig boken. Det jag gillar mest är att det faktiskt är huvudpersonen som är är berättaren, för då känns det ännu mer som om jag skulle vara med i boken och verkligen känner karaktärerna.

Av: Viktor Degerlund
 

Hungerspelen

                   Bästa boken jag någonsin läst!

                             

                                       Kommer du kunna sluta läsa?


Handling: Hugerspelen handlar om Katniss som frivilligt anmält sig till hungerspelen för att skydda sin syster och tar hennes systers plats. Peeta blir vald som den manliga spelar in hunger spelen och man får följa deras väg till arenan och inne i arena där det går ut på att döda varandra men ju längre tiden går ju starkare band knyter Katniss och Peeta. Kommer hon klara att döda Peeta om det behövs?




Bra att veta:     Titel: Hungerspelen 1
                         Serie: Hungerspelen
                         Författare: Suzanne Collins
                         Sider: 304

 
Omdöme: När vi skulle välja bok valde ja hungerspelen för att mina kompisar har sett filmen och berättade att det var väldigt spännande och det var den spänningen jag ville ha. Och det var verkligen värkligen mycket spännande och ju längre man kom i boken ju mer spännande blev det och man kände att det nästan aldrig finns en tråkig stund i boken och det gör Hungerspelen väldigt beroendeframkallande och det var väldigt ofta svårt att sluta läsa och blev ibland flera timmar efter när man borde gått och lagt sig på grund av att den alltid var lika bra. Och det är därför boken är så himla bra enligt mig.




Karaktärerna är väldigt misstänksamma mot andra människor och vill inte dela med sig till varandra och ser gärna till att inte få några kompisar för att de vet inte om kompisen går att lita. Jag tror att det är svår att lita på andra för de lever i ett ganska fattigt samhälle där man får göra sitt bästa själv för att inte svälta ihjäl. Och när de kommer in på arena blir det värre för där vill de andra döda en.
Men det finns visa som de litar på och de är oftas de närmaste eller dem som gjort intryck på något sätt antingen genom att vara snälla eller att de tycker synd om någon.





Genren är Dystropi och betyder dyster framtid men det känns mer som den handlar om medeltiden och framtiden samtidigt för de håller på att byta massa saker men på andra sidan finns det massa höghastighets tåg och andra framtida saker. Men med mycket aktion med och enligt mig är en riktigt bra genren. Boken är en ganska typisk ungdomsbok med mycket drama, kärlek och huvudkaraktärerna är ungdomar.




Jag tyckte boken var ganska lätt att läsa och det var bra flyt i texten men det fanns vissa ord som var svåra att förstå och visa händelser fick an ibland läsa två gånger för att förstå. Men är väldigt lätt och har bra flyt överlag.


Den händelsen i boken som är mest minnes värd är i slutet och gör avslutningen lite annorlunda men jag kan säja detta utan att avslöja för mycket och det är att Katniss, Peeta och regimen hamnar i ett slags bråk som kommer att förändra Katniss och Peetas liv...


Boken är en väldigt bra bok men det som drar ner är att det finns vissa svåra och konstiga ord och de ställen man ofta behövde läsa flera gånger på så jag ger boken 9/10



Bildresultat för 9/10






    Av: Erik

















Som om hösten kom på sommaren recension


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCavEO2yvz_hPITfvgjcPt-2ND7UV29_xVJIKlHefd9RtSezD5gV4iUkn9YAHrDlFV2Dxz1bq420KoHu_2F0FgM5B92Ft_CqpIh0BrtiE2NCWMc4A3bzPv9tnSrWvkj2asS-H0qjxAfpo/s1600/som-om-hosten-kom-pa-sommaren.jpgTitel: Som om hösten kom på sommaren

Författare: Jan Henrik Nielsen

Sidantal: 284

 

 

Handling

Nanna, Fride och deras pappa lever i en bunker för att en sjukdom har brutit ut där dom lever. Men pappan blir sjuk av sjukdomen och maten håller på att ta slut så då måste Nanna och Fride gå ut och leta efter mat och medicin till deras pappa.

Det närmaste stället där det finns medicin och mat är i stan där dom tror att det är övergivet.

 Temat var ungefär en form av en apokalyps bok. Bud skapet är runt överlevnad. Min bild av karaktärerna. Nanna är mogen ibland försiktigt när det är tight, hon bryr sig mycket om sin familj och väldig nyfiken ibland. Fride är som en 6 årig flicka nyfiken lyssnar inte så mycket, bra fantasi och fjantig.

SPOILER ALERT!!!!!

(När dom kommer till stan möter dom en pojke vid namn av Fågel som överlever i stan från folk som kallar sig skuggorna.

Fågel: envis, bryr sig mycket och hemlighets full)

Perspektiv. Boken är en form aven liten berättare bok och jag bok.

Mina tankar om boken

När jag först läste boken var den lite tråkigt i början men mera man kommer in i storyn så blir det spännande och spännande. Jag blev förbluffad när pappan blev sjuk och döttrarna ska gå ut i en värld där det inte finns typ någon människa kvar. Ibland blev det spännande och ibland blev det förvirrande och lite mera berättareröst. Språket var inte fult det var ju normalt språk och under resan mötte dom personer som var snälla och elaka. När jag tänker på den här boken känns det som en zombies apokalyps fast inga zombies bara sjukdomen överallt.

Omdöme

6 & 10