torsdag 19 maj 2016

Hanna Mendels Chans, bokrecension

Hanna Mendels Chans


Titel: Hanna Mendels Chans (The Wrong Boy)

Författare: Suzy Zail
Översättare: Kersti Wittbom

Sidor i boken: 284st

Utgivningsår: 2012, 2014 i Sverige

Förlag: Berghs

Handling: Boken handlar och utspelar sig i Europa under andravärldskriget, 1948-1949.
En judisk familj blir skickade till ett koncentrations läger
i Birkenau, Auschwtiz. I boken får man läsa om hur dem lever, arbetar och väntar på att någon räddare ska komma.
Tur nog så närmar ryssarna sig lägret för varje dag.


Budskap: Man ska inte dela in människor i olika folkgrupper beroende på vilken hudfärg, språk eller vilken religion du har. Alla är lika värda och borde behandlas så.

Karaktärer

Hanna: Huvudpersonen i boken är Hanna Mendels. Hon är 15 år och är yngst i familjen. Hon är en väldigt begåvad pianist. Det var meningen att hon egentligen skulle gå på Budapests konservatorium, om hon inte blivit skickad till Auschwitz.
I lägret så blir hon pianist för kommendanten Jeager. Kommendanten har en son som Hanna träffar varje dag hon går och spelar hos kommendanten. Så småningom börjar hon fatta tycke för honom.

Egna tankar om Hanna: Jag gillar Hanna. Fastän att hon bara är 15år i boken och lägret så uppträder hon så himla moget. Hon tar hand om både hennes mamma och hennes syster. Hon verkar vara svår att “knäcka” också, alltså hon verkar vara en väldigt star tjej (psykiskt).

Karl: Detta är då kommendantens son, Karl. I början så får man inte en så stor uppfattning av honom mer än att han är tystlåten och verkar missnöjd. När man kommit en bit i boken börjar han öppna upp sig. Det visar sig att han hatar det hans pappa håller på med, att dem tar och fängslar just en “sorts människor”. Han hjälper judarna genom att smuggla mat till judarna som jobbar i hans hus (även Hanna. När Hanna fattar tycke om Karl så gör även han det samtidigt och det blir en “förbjuden romans).

Egna tankar om Karl: Jag tycker Karl verkar vara en väldigt snäll och godhjärtad kille. En nackdel med honom är dock att han aldrig säger vad han tycker, han är så tystlåten hela tiden.

Erika: Det är Hannas stora syster. Erika är 17år i boken. I början av boken får man uppfattningen om att hon är väldigt tuff. Hon står upp för allt hon säger och visar upp sin Davids stjärna/ hennes religion med stor stolthet. Tråkigt nog så nöts hon ner mentalt och fysiskt ju längre in i boken som du kommer.

Egna tankar om Erika: Jag gillar henne. Jag trodde dock inte att hon skulle nötas ner, jag kan förstå henne. Hon fick slita ute i dem kalla vintern varje dag och fick knappt någon mat. Men jag trodde faktiskt att Erika inte skulle nötas ner så enkelt.

Vera: Hon är en jude och hembiträde hos kommendanten.
Vera och Hanna blir bra vänner. Vera är snäll och hjälper Hanna och berättar för henne hur hon ska uppträda hemma i kommendantens hus och för kommendanten. Vera riskerar sitt li genom att hon smugglar mat till mannen som hämtar tvätten. Detta gör hon för att hennes bror ska få mat.

Egna tankar om Vera: Jag tycker hom verkar vara en väldigt snäll tjej. Jag får ingen direkt uppfattning om hur gammal hon är men jag gissar på 25år kanske.

Hannas mamma: Hon verkar vara en väldigt omtänksam person.
Hon blir dock mentalt påverkad när dem är i lägret. Det blir allt värre och värre. Hon glömmer till slut bort att dem är i lägret.

Egna tankar om Hannas mamma: Jag gillade faktiskt aldrig Hannas mamma. Jag tyckte hon verkade lite läskig (det finns ju en anledning). Jag har inte några fler tankar om henne, man fick inte veta så mycket om henne.


Upplägg: Boken är upplagd med kapitel och det båtar inte från olika personers tankar, man följer Hannas tankar och vad hom gör hela tiden. Det är lagom med text på varje sida så det blir inte för mycket text att läsa. Kapitlen är uppdelade bra, det är inte för långa eller för korta kapitel.

Språket: Det är modernt språk i boken, vilket är bra eftersom boken är för ungdomar specifikt. Det är även ett plus för att dem gjort språket modernt eftersom det utspelade sig under andravärldskriget, 1948-1949.


Genrer: Det är både romans och historia. Det blir mycket historia eftersom man får en uppfattning om hur det var på 1948-49 talet, under andra världskriget. Det blir även romans eftersom man får följa Hannas och Karls lilla relation.

Omdöme: Jag ger denna bok 5/5. Jag gillar denna boken riktigt mycket och skulle rekommendera den för dem som gillar historia/andravärldskriget och dem som är lite fan av förbjuden romans, Romeo och Julia artat.

Minnesvärd mening: “Till dem som fick gå åt vänster”
Meningen är egentligen hemsk. Men det menas som minne för dem som fick till vänster när dem delades in till lägren. Dem som gick till höger fick leva och dem som gick till vänster var antingen sjuka,gamla eller för unga och miste sina liv.




Bokrecension av Erica 7a