fredag 18 mars 2016

Malin,albin,alex


Utvärdering för När Hundarna Kommer

1. Det gick hyfsat bra, men vi hade svårt att koncentrera oss på själv uppgiften och vi tror att det blev så för att vi började prata om massa annat hela tiden och det var svårt att släppa det ämnet. Men vi började jobba bättre när vi tog tag i saken och kom in i själva arbetet som t.ex. sista uppgiften vi gjorde tillsammans.

2. Vi valde denna boken för att det verkade som om att den var väldigt spännande och vi trodde att det var hundar i den.
  Tidsplanen fungerade för vissa av oss och vissa ville väldigt gärna läsa ut boken så snabbt som möjligt för att de tyckte att den var bra, så det gick sådär, och kanske för att det är vana vid att läsa (läser böcker ofta) och då kanske de har ett speciellt tempo som de följer.

3.







4. Det gick bra, vi fick vissa att läsa boken.



 

Förr eller senare exploderar jag!!!

Förr eller senare exploderar jag

Vi tycker att det har gått bra att planera och läsa. Vi har alla hållet samma tempo när det gäller läsningen. Tiden var med bra och den räckte. 

Vi tycker att genomgångarna är lire för långa. Vi tycker att allting gick lätt. Den muntliga redovisningen gick bra för alla i vår grupp. Vi skulle kunna utvärdera filmer som vi tittat på.

Av:Melvin, Viktor D, Tindra och Felicia

Utvärdering av bokcirkel

Bra jobbat alla med era recensioner och med den muntliga redovisningen! Jag kommer att ta mer detaljerad bedömning och betyg med er enskilt. Skriver en kort kommentar vid varje recension i kommentarsfältet.

På fredag v 11 kommer ni att få skriva en utvärdering av bokcirkelarbetet. Er utvärdering publicerar ni här på bloggen. Lägg den under etiketten: "Bokcirkel: utvärdering". Försök få med både positiv och negativ kritik. Glöm inte att skriva under med era namn!


Skriv om följande områden/moment:
  • Arbetet i bokgruppen (hur gick det att planera, samarbeta och diskutera, uppgifterna)
  • Bokläsning (val av bok, läsningen, tidsplanen)
  • Recensionen (genomgången, exempel, innehåll, tiden, var något svårt/lätt)
  • Muntlig redovisning
  • Förslag på uppgifter/områden som passar att jobba med i bloggformat framöver

/Johanna



torsdag 17 mars 2016

När Hundarna Kommer av Malin


         Bokrecension    

För folk som gillar mord o kärlek i en ända bok

Titel: När hundarna kommer

Författare: Jessica Schiefauer

Antal sidor: 298

Utgivningsår: 2015

Kapitel: 12

Genre: Kärlek och Spänning 
    Målgrupp: 14-18 år

 
 Handling
*SPOILER*
Boken ”När Hundarna Kommer” har två handlingar, den första handlar om två tonåringar som blir förälskade, de heter Isak och Astrid. Isak och Astrid spenderar hela sommaren med varandra, och i boken stöter de på många problem på grund av det som händer i den andra handlingen och tappar intresset för varandra så de bestämmer att lägga förhållandet på is ett tag.
Handling två handlar om att Isaks bror som heter Anton. Anton är 15 år och mitt i puberteten, under sommaren träffar Anton en nazist som kommer att få Anton att gå fel väg i livet. En kväll är Anton och Nazisten (han har inget namn) på en badstrand och dricker öl, de är ganska fulla. Det är då en kille som heter Simon kommer och fiskar en längre bit bort vid ett par klippor. Anton berättar för nazisten att Simon hade gett honom stryk många gånger och då tycker nazisten att Simon är en bög och måste dö. Nazisten och Anton misshandlar Simon till döts. Efter det anklagas Anton för mordet på Simon och får en dom på 3 års fängelse.
Budskap
Boken har liksom typ inte så tydligt budskap, men jag själv tycker att det verkar som om att de vill få ut att man inte ska umgås med fel sorts människor i livet, så att man inte ska gå fel väg och ångra saker som man gjort för resten av livet.
 
Karaktärer
 Jag har ingen speciell favorit karaktär i boken, om jag måste välja en så är det nog Isak. Jag tycker Isak är bra för att han visar medkänsla och han hamnar i en väldigt svår situation i slutet med allt som hänt och att han tänker att han faktiskt kunde hindrat att allt som hänt från att hända, om det inte var för att han var med sin flickvän hela tiden. Jag uppfattar Isak som en öm kille med mycket känslor i den åldern och att han hade medkänsla och var mogen. För mig känns det som att Isak hade brunt hår och blå ögon, och att han var ganska lång och smal.
 
Ester för mig verkar snäll i början men hon börjar bli mer o mer ett kontrollfreak desto längre man kommer inte in boken, och hon börjar bli ganska självisk och nästan för kär, hon blir så kär att hon bor hos Isak och skiter i sina föräldrar totalt, hon blir arg på dem för att det säger att de inte vill att hon ska vara i närheten av honom på grund av allt som har hänt, för de bryr sig om henne men ester tycker bara att de är orättvisa. När jag tänker mig hur ester ser ut så känns det som hon har blont/brunt hår och gröna ögon, hon är ganska lång och smal.
 
Anton känns som en snäll person som inte fått tillräckligt med kärlek när han har behövt den som mest, att hans mamma o pappa skulle varit mer uppmärksamma om vem han hängde med och vad han gjorde och hur han mådde. Jag tror att det var att han inte kände sig som en del av sin egen familj typ som svarta fåret och att det var det som fick honom att börja umgås med fel sorts personer och förstört hela sitt liv och även hans familj. Han borde insett att det var fel saker han höll på med innan det var försent och stoppat det. Han fick ofta skäll av sin brorsa som inte var tillräckligt närvarande och funnits där för honom speciellt under puberteten för då är det mycket känslor och han behövde sin brorsa och kanske få råd. Jag får en bild av att Anton har blont hår och blåa ögon, han är ganska lång för sin ålder.
 
Upplägg
Bokens upplägg är bra, jag tycker att man lätt hänger med vad som händer i boken. Jag tycker att boken är sorglig, med det som händer Anton och att Isaks och Esters relation inte funkade och att de var tvungna att göra slut. Jag tycker att bokens är sådär för att inget slutade bra utan de var liksom sorgligt. Så jag tycker att boken var sådär, i början älskade jag den men det var slutet som påverkade mig.
 
Vad jag tycker om denna boken:
Jag tyckte att den var rätt bra i början men när jag kom till slutet så blev jag besviken för att allt slutade så sorgligt, inget slutade bra och bokens handlingar var så enkla och hela boken var ganska tråkig för det mesta i boken var bara om vad de gjorde om dagarna. Så jag blev besviken, för när jag läste bokens rubrik så fick jag en känsla av att den var spännande, men den var raka motsatsen (långtråkig).
 
 
                  5       /            10    
                                        
Av: Malin Saenger

onsdag 16 mars 2016

Fulast i världen bokrecension Nova

                                                Fulast i världen





                                

Titel: Fulast i världen

Författare: Ingrid Olsson

Antal sidor: 216

Utgivningsår: 2013-08-12

Förlag: Rabén och Sjöberg

    

  Handling

Siw och Simon träffas på en camping under sommarlovet och blir kära i varandra, men kontakten tar slut efter semestern. Första dagen i 9:an kan Siw knappt tro sina ögon för Simon, killen från campingen har börjat i hennes klass, men innan hon hinner gå fram till honom säger Siws kompis Evelina att han är ful och konstig.Evelina är den populära tjejen i klassen och eftersom Siw lätt faller för grupptrycket, därför vågar hon inte säga något till Simon och följer Evelinas ord.
Simon gör allt för att glömma Siw, fast tankarna om henne kommer tillbaks.

Budskapet i boken tycker jag är att våga göra det man själv vill och inte bara följa grupptrycket.

                                             Karaktärer

Siw är en av huvudkaraktärerna i boken och jag tycker att hon lite feg eftersom hon inte vågar vara med Simon, bara för att Evelina inte gillar honom. Och att hon ljuger om att hon ska jobba eller låtsas vara sjuk bara för att hon inte har lust att följa med, det tycker jag är fegt. Jag tycker även att hon kan vara lite elak mot Simon när hon bara lämnar honom efter att hon var jättesnäll mot honam första dagen. Hon kan även vara lite snäll då hon alltid bryr sig om andra. Siw faller också lätt för grupptrycket.



Simon är blyg då han inte vågar säga till när folk bara pratar dumt om honom bakom hans rygg, och att han inte vågar säga till Siw när hon bara kör med honom. Han är även omtänksam då han får dåligt samvete när han inte kunde komma då han lovade när han lovade Siw att träffas. Simon är ganska utanför , då hans ända kompis är Daniel.



Evelina är en typiskt populär och bortskämd tjej som ofta bryr sig om sig själv då hon ofta pratar om sig själv. Hon kan även vara väldigt snäll då hon alltid lånar ut sina kläder till Siw och sina andra kompisar på fester. Fast hon är dum då hon lovar att ringa men aldrig gör det.


Daniel är en av Simons kompisar , han är väldigt omtänksan då han försöker hjälpa Simon med Siw . han är även duktig på musik då han spelar trumpet.














Omdöme

Boken börjas med att karaktärerna presenteras och sedan flyter historien mest på, jag tycker att det är bra så man förstår vem som är vem. Språket och stilen i boken är väldigt enkel med få svårare ord .
Genren: ungdomsbok som handlar om kärlek.
Jag tycker att boken är lite tråkig då den mest upprepar sig och det inte händer så mycket spännande, men det finns delar i boken som blir lite mer underhållande, som när dom ska till festen eller när dom möts i djuraffären. Därför tyckte jag inte om boken så mycket och det är inte någon bok jag skulle läsa i vanliga fall.
Bildresultat för 2 av 5 stjärnor
  Därför ger jag boken 2 av 5 stjärnor


Bästa delen i boken tycker jag är i slutet av boken då Siw inte bryr sig om vad Evelina säger och följer efter Simon ändå.


Annat omslag av boken:


Bildresultat för fulast i världen ingrid olsson

tisdag 15 mars 2016

Förr eller senare exploderar jag av Melvin E 7A

Förr eller senare exploderar jag

  • Titel: Förr eller senare exploderar jag
  • Författare: John Green
  • Förlag: Bonnier Carlsen
  • Sidor: Ungefär 300 sidor
  • Genrer: Romantik






 Handling 

Förr eller senare exploderar handlar om Hazel Grace. Hon är en 16 årig tjej som har haft lungcancer så länge hon kan minnas. Hon är med i en stödgrupp för cancerpatienter där hon träffar Augustus Waters som hon blir bra vän med. Augustus och Hazel får känslor för varandra, men eftersom Hazel har hört om Gus gamla flickvän som dog så vill hon inte bli för bra vän med Gus. Hon vill inte skada Augustus när hon går bort. Dock 40 sidor efter hon sagt det så åker de iväg till ett annat land och träffar hennes favorit författare.

Karaktärer

Hazel är som en vårblomma. Hon öppnar sig om det är varmt, hon öppnar sig för Gus senare i boken när hon lärt känna honom. Hazel är en ganska dyster person i början av boken, men ju mer hon lär känna Augustus desto gladare blir hon.


Augustus är en humoristisk och generellt glad. Han ser det mesta från den ljusa sidan. Han vill för det mesta göra andra glada. Han älskar metaforer. Till exempel att han ofta går runt med en ciggaret i munnen, han tänder den aldrig han har den där för att visa att han har något dödligt, men gör inte så det kan döda honom. Augustus har haft cancer i benet och behövde amputerar innan han träffade Hazel.


Man får inte höra så mycket om Hazels föräldrar, men hennes mamma ställer alltid upp för Hazel vad som än händer. Hon hjälper Hazel med mycket. Dock så lyssnar hon inte alltid på Hazel på grund av att hon vill Hazels bästa och vill hjälpa med väldigt mycket.


Isaac, en kille i deras stödgrupp var inte en jättebra karaktär i början av boken, de ända karaktärdragen han hade var att han hade en flickvän och han hade opererat ena ögat så att an var blind i det. Senare i boken utvecklas hans karaktär, men då är det redan för sent. Man hade slutat bry sig.

Omdöme

Jag valde Förr eller senare exploderar jag på grund av att jag har hört att den är väldigt bra. Jag trodde dock inte att boken skulle passa mig så bra, men jag gillade den ganska mycket. John Green har gjort ett väldigt bra jobb med att skriva från en tonårings perspektiv. Dock så tycker jag att karaktärerna har för lite brister. Cancern är nästan det ända som håller karaktärerna intressanta genom halva boken där de träffar författaren till Hazels favoritbok som hon velat kontakta väldigt länge. Men den sidestoryn börjar för sent och tar slut för snabbt. De åker till hans hus och har en konflikt i 2 sidor och sen var det slut med det.

                                               Betyg

Boken var bra, men karaktärerna var för perfekta, konfronteringar var oftast 2 sidor långa och cancern var det ända so höll ihop första halvan av boken. Karaktärerna var ganska bra i slutet av boken, men man slutar bry sig lite när de första 150 sidorna hade rent sagt tråkiga karaktärer.Boken "Förr eller senare exploderar jag" får 6/10 i betyg.



Bokrecension av Hanna Mendels chans


Lite snabbfakta om boken:

Bokens namn: Hanna Mendels Chans


Huvudkaraktären: Hanna Mendel

Författare: Suzy Zail
Översatt från engelskan: Kersti Wittbom
Orginaltitel: The Wrong Boy
Bokförlag: Berghs 
Åldersgrupp: Ungdomar
Utgiven: 2012
Sidoantal: 285 sidor




Handling:
Boken handlar främst om hur det var att vara en tonårig, judisk flicka under andra världskriget, och hur det var att en dag bli bortförd tillsammans med ett stort antal andra judar till en okänd destination...
 Judarnas byar och hem förvandlades till fattiga getton. Hanna och hennes familj var några utav dom drabbade i "deras" getto. Då Hanna tillsammans med sin familj och många andra judar en dag förs bort av bl.a tyska och ungerska soldater, så har dom ingen aning om att dom är på väg till ett koncentrationsläger... För deras del; nämligen Auschwitz i Birkenau. Boken handlar inte enbart om hur det var att vara en judisk tonårsflicka under andra världskriget, utan även om Hannas framtidsdrömmar om att bli en berömd och framgångsrik pianist.
Men det Hanna inte vet, är att alla timmar hon lagt på att öva framför pianot tillslut ska komma att bli det som räddar henne...

Recension:
Jag tycker att det här var en väldigt gripande och djup bok.
I och med att det är väldigt hemska och känslosamma händelser som Suzy skriver om och att dessa händelser faktiskt har hänt för inte så jättelänge sedan, så kan boken vara svår att läsa då händelserna låter så brutala och osannolika (vilka dom också är...). Men Suzy gör det ändå på ett bra sätt. Hon tar med dom "viktigaste" bitarna under tiden i ett koncentrationsläger och även lagom mycket så att det ändå kan räknas som en ungdoms bok (så att det inte blir för mycket hemska scener).



Jag tyckte inte att boken var svårläst. Det är en lätt svenska med ganska lagom text-typ. Suzy har även beskrivit situationerna som utspelas i boken noggrant, vilket ger läsaren en tydligt bild och uppfattning om så väl karaktärerna som situationerna (detta är en stor anledning till varför det kan vara "svårt" att läsa boken, då det  lätt kan bli så att man ser dom hemska scenerna framför sig).
 Men trots att det är en väldigt djup och känslofylld bok så vill man ändå läsa vidare och veta; "vad händer nu?"
Så du som läsare fångas troligen upp av boken rätt snabbt.

Lite om "huvudkaraktärerna":


Huvudkaraktären Hanna är en person som är ambitiös och en duktig pianist. Hon uppfattas lätt som en person som är omtänksam och vill att personerna runt omkring henne ska må bra. Hon är även lite av den romantiska typen, då hon ofta drömmer om skolbalen som aldrig blev av i gettot (i början av boken). Då med hennes dåvarande kärlek - Michael Wollner (även han en senare fånge i Auschwitz). Ju längre tiden går i boken, desto mer förändras Hanna. Från att gå från en lite blyg och skötsam flicka, tvingas hon börja stjäla och smuggla mat för att klara sig i lägret. Men i slutet av boken har Hanna gått tillbaka till att bli lite av sitt "gamla vanliga jag" (vilket var en utav hennes högsta önskningar då hon friades ur lägret; nämligen att bli den hon var före kriget) .
Hannas storasyster Erika (vilket under tiden jag läst boken har blivit en utav mina favoritkaraktärer) uppfattar jag som en lika omtänksam person, men lite mer "alert". Till exempel tar Erika tillfällen i akt som ett exempel; då judarna tvingades att "märkas ut" genom att bära en gul Davids-stjärna på sina kläder i bröstkorgs höjd, så tog Erika chansen och tänkte att "om jag ändå måste bära den, kan jag ha den finaste stjärnan!" Hon är (som ni kanske säkert förstår) en positiv individ som är pigg och glad. Då är det väldigt tydligt att Erika blir ordentligt förändrad av koncentrationslägret då hennes gnista, positivitet och humor tystas ner... Men trots alla motgångar ger varken Hanna eller Erika upp.


Mina åsikter:


Enligt mig var det både en innehållsrik och lärorik bok som var lätt att tänka sig in i och känna sympati och empati för. Den var även (som tidigare skrivet) en bra beskriven bok och Suzy tog med många viktiga detaljer i scenerna. Jag tror inte att någon kan sätta sig in i hur det kändes att utsättas för den här "resan" och tiden i lägret till fullo, men det är viktigt att lyfta fram och diskutera händelserna så att man kan förhindra att något så brutalt inte inträffar igen (detta nämner Suzy även i slutet av boken i "Författarens tillägg". Att föra vidare detta budskap var även en utav andledningarna till varför hon från första början skrev boken).


Av mig får boken 2 stjärnor av 10.





Bokrecension av Elin.



Förr eller senare exploderar jag







Bokens titel: Förr eller senare exploderar jag.




Bokens Engelska titel: the fault in our stars.




Bokens författare: John Green.




Antal sidor: 307.




Utgivningsdatum: 2012.




Utgivningsdatum i Sverige: 2013.



Handling: Förr eller senare exploderar jag handlar om 16 åriga Hazel Grace som har diagnosirats fjärde stadiet sköldkörtelscancer vid 13 års ålder. Två år efter hon fick diagnosen hände ett medicinskt mirakel, tumören minskade, för tillfället. Hazels mamma anser att Hazel är deprimerad och tvingar iväg henne till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Hazel gillar inte stödgruppen och är väldigt negativ till att gå dit. En gång när hon går dit så träffar hon en kille som heter Augustus Waters som också varit sjuk i cancer och fått amputera benet. Hazel och Augustus börjar få kontakt och börjar att umgås mer och mer. Augustus får reda på att Hazel läser en speciell bok som heter "Ett storslaget lidande". Hazel gillar boken extra mycket eftersom hon känner igen sig väldigt mycket i den. Augustus blir intresserad av att läsa den själv, han får låna boken av Hazel och han börjar läsa den och tycker att den är jätte bra. Augustus och Hazel vill åka till Amsterdam och träffa författaren till "Ett storslaget lidande". Hazel och hennes mamma gick och pratade med en läkare och fick bekräftat att dom får åka till Amsterdam. När dom är i Amsterdam så besöker dom författaren Peter Van Houten och det visar sig att han är ett riktigt svin, han dricker mycket och använder ett väldigt opassande språk mot Hazel och Augustus. Hazel blir riktigt förbanad på Peter och börjar skrika på honom och springer ut ur hans hus och Augustus följer efter. Efter dom hade gått från Peters hus så går dom och sätter sig på en bänk och Augustus berättar att hans cancer har kommit tillbaka. Hazel blir väldigt ledsen när hon får höra detta. Efter ett tag så kommer Lidewij (Peters assistent) och ber om ursäkt för allt Peter sagt och gjort och ber dom att följa med till ett museum i närheten. När dom väl är där längst upp i museet så kysser Augustus Hazel och alla runt dom börjar applodera. Boken slutar ganska drastiskt precis som i "Ett storslaget lidande".





Tycke:Jag älskar boken, det är en bok precis i min smak, jag gillar den extra mycket för att det är ganska många drastiska vändningar och olika saker som händer hela tiden. Det som var mindre bra i boken var att det kunde bli lite svårt att hänga med ibland men efter ett tag så förstår man igen. Karaktärerna i boken är väldigt bra beskrivna så det känns nästan som att man känner dom på riktigt. Bokens budskap var också väldigt bra, jag uppfattade det som att alla personer är lika mycket värda oavsett sjukdom, utseende etc, vilket är ett väldigt bra budskap som alla borde lyssna på.





Karaktärer: Alla karaktärer i boken beskriv väldigt bra och noggrant vilket är väldigt bra för då är det som att man känner karakternera. Hazel beskrivs som en kämpe medans Augustus beskrivs som den godhjärtade killen som älskar allt och alla.





Upplägg: Upplägget i boken var väldigt bra, boken var inte upplagg på något speciellt sett men man ville ändå bara fortsätta att läsa.



Betyg: 4/5



Av: Felicia Carlsson 

Hungerspelen

                                                Hungerspelen 




Titel: Hungerspelen
Original titel: The Hunger Games
Författare: Suzanne Collins
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 304 sidor
Antal kapitel: 27 kapitel
Översättare: Lena Jonsson






Hungerspelen är den första delen i trilogin. Läs om den andra här. Och den tredje här.












                                                                                                                                                                

Handling

    Det är årets största tevehändelse. Allt direktsänds. 24 deltagare. En överlevare.24 ungdomar blir utvalda för att slås för sitt liv på arena. Deltagarna stylas, intervjuas och tränas för att försöka få bra sponsorer innan dom släpps ut på arenan. Katniss och Peeta är distrikt 12:s deltagare i det 74:e Hungerspelen.

Karaktärer



Huvudpersonen Katniss Everdeen är en väldigt stark och modig karaktär som inte ger upp i första
taget. En av hennes egenskaper är att hon är väldigt bra på att skjuta med pilbåge. När hon växte upp fick hon ta hand om hennes mamma och hennes syster på egen hand, för Katniss pappa hade dött för några år sen i en gruvolycka. Så hon har fått få tag i mat genom att sälja de djur hon skjuter mot
kryddor och bröd m.m. Katniss bryr sig om sin familj, så när hennes lillasyster Prim blir vald till att tävla i Hungerspelen så säger Katniss att hon är frivillig att ta Prims plats och därmed rädda hennes liv.



Peeta Mellark är bagarens son och har levt ett liv utan att behöva oroa sig för att gå hungrig. Han och Katniss har växt upp på helt olika sätt. Han blev utvald med Katniss i det 74:de hungerspelen.



  

Omdöme


Jag tycker att hungerspelen var en väldigt bra och spännande bok. Hungerspelen är den första boken i trilogin, och jag tycker att dom andra två böckerna också va jättebra. Jag tycker att det är en typisk ungdomsbok med spänning, uppoffringar och kärlek. Jag tycker att den var tråkig i början för inget hände, själva spelet är inte så långt jämfört med det som händer innan. Jag tror nog att jag tyckte att början av boken var tråkig för att jag redan hade sätt filmen och ungefär visste vad som skulle hända, men i boken fick man mer detaljer och saker som dom inte var med i filmen. I boken läser man bara från Katniss perspektiv och får veta vad hon känner, tycker och tänker.

Min favoritdel: 

                               Min favoritdel i boken är när Katniss tar farväl utav Rue, jag tyckte att det var sorligt men ändå fint, för jag gillade Rue.