fredag 4 mars 2016

Hungerspelen Trilogi - Logg 4

Hungerspelen

Vi tycker att det finns tre tydliga vändpunkter i boken. Vändpunkterna är inte jättesvåra att hitta, de är alltså ganska tydliga.


Den första är när Katniss blir uttagen till Hungerspelen vid slåttern. Det är en ganska given vändpunkt men den är ändå viktigt i med att allt förändras när detta händer. Hon får åka till huvudstaden och leva ett helt annat liv i lyx och överflöd, fram tills Hungerspelen då hon får kämpa för sitt liv inne på arenan.


Den andra vändpunkten enligt oss är när Claudius Templesmiths röst säger att en ny regel har bildats som säger att det kan bli två vinnare, bara de är ifrån samma distrikt. Då ändrar Katniss hela sitt sätt att "spela" och blir väldigt angelägen om att hålla Peeta vid liv.


Den tredje är när Claudius Templesmiths röst hörs igen. Han meddelar att vid närmare granskning av regelboken, står det att det bara kan vara en vinnare i Hungerspelen. Katniss inser att regeln bara var ett påhitt för att få se en avgörande blodig kamp mellan de två sista deltagarna, som i detta fallet är Katniss och Peeta.
Upplösning: Katniss eller Peeta måste döda den andre för att vinna. Peeta försöker offra sig för Katniss, säga att hon ska döda honom men Katniss står inte ut med tanken att komma hem och bli klassad som en förrädare, vilket hon kommer bli om hon dödar Peeta. Det är då hon hånar regimen genom att ta fram de giftiga bären och hota att låta det 74:e Hungerspelen stå utan vinnare.

Fatta Eld

I Fatta Eld tycker vi att vändpunkterna är lite svårare att hitta men vi har hittat två stycken.
Den första vändpunkten är när Katniss blir uttagen till Hungerspelen i år igen. Var 25:e år hålls ett speciellt Hungerspel. Detta året blir det speciella med spelen att endast de gamla vinnarna från varje distrikt får delta vid slåttern och lottas ut som kämpe i Hungerspelen. Katniss blir åter igen distrikt 12 kvinnliga deltagare. Vi kunde inte gissa att Katniss skulle dela i ännu ett Hungerspel så det var lite av en överraskning, en positiv överraskning enligt oss eftersom vi tycker att det är väldigt roligt att läsa när hon deltar i spelen.
Den andra vändpunkten enligt oss är när Katniss spränger hela arenan i slutet. Vi tänkte att det kanske skulle bli ett "normalt" slut på detta Hungerspelet, men så blev det inte eftersom Katniss sprängde hela arenan. Det var å ena sidan väldigt överraskande men å andra sidan väldigt spännande att läsa om.
Upplösning: Det blir kaos på arenan efter att den blivit sprängd.

Avslutning

Vi tycker att varje bok i trilogin har sin egna dramaturgiska kurva fast utan en riktig avslutning. Avslutningen kommer i sista boken. Det tycker vi är bra varje bok är spännande. I andra trilogier som vi har läst t.ex. Divergent  trilogin, har oftast mittenboken varit tråkig eftersom hela trilogin har då haft en och samma dramaturgiska kurva. Så är det inte i Hunerspelen och det tycker vi är jättebra.

som om hösten kom på sommaren, Vilma


Som om hösten kom på sommaren


Bildresultat för som om hösten kom på sommaren


Titel: Som om hösten kom på sommaren

Författare: Jan Henrik Nielsen

Det handlar om Fride och Nanna som har en döende pappa och deras mamma tror dem att
hon är död. En dödlig sjukdom har spridit sig i staden och nästan inga människor är kvar. när Fride, Nanna och deras pappa inte har någon mat kvar i bunken så måste Fride och Nanna ut i staden och hitta mat och medicin.

Karaktärer:
Fride: nyfiken, modig, säger vad hon vill, snäll och utforskar mycket.
Nanna: lite rädd, tar det säkra först, snäll och tar mest ansvar 
Fåglen: mystik, försöker få Fride och Nanna att stanna i stan.
 Deras pappa: överbeskyddande och döende av sjukdomen.
 Tanten o gubben: snälla, hjälpsamma och smarta.
 Mannen vid bron: envis, hjälpsam och lite rädd.

Bokens upplägg:
 ibland är det jätte spännande sen kan det bara försvinna och så händer inget alls. Jag tycker att det tar ett tag innan man fattar varför dem är i bunkern och varför dem inte får gå ut.


Boken är skriven på ett lätt läst sett med lätta ord, vissa ord kanske man inte vet vad det är men annars är den lätt att läsa. Jag läste ut den på lite mer än fyra veckor, men jag läser väldigt långsamt. Men jag skulle tro att det tar en till två veckor om man läser normalt snabbt.

Bokens genren är nog drama. Jag tycker att den inte är världens bästa bok men den är okey.  

Den är för dem som gillar drama och om kärlek.



Jag tycker inte om boken så jätte mycket men det är nog för att jag gillar skräck.
när dem träffade sin mamma tycker jag var bäst i boken.


Den får två av fem för den var inte min favorit av böcker.

                 
Bildresultat för ballonger nummer 1





                       Fulast i världen en dålig upprepning 

Författare: Ingrid Olsson
Sidantal: 217  
Huvud personer: Siw Simon. 
Riktad till: tjejer 


                                                                                                 (OMSLAG)                                                                                                                  Boken startar med att huvud personen tittar i en korridor och han tittar på Siv och siger I huvudet HON ÄR FUL!!!!!. Boken handlar om Siw och Simon som träffades på sommar lovet det gick inte så bra. Sedan börjar skolan då går Siw med i grupptrycket och gå med dom populära tjejerna. Simon och Siw är fortfarande ovänner men om man läser så vet man att dom fortfarande är tjära. Boken slutar självklart att dom blir ihop. Boken är nog inte en bok som jag rekommenderar det är typiskt en tjej bok. Om ni är tjejer så rekommenderar jag hennes andra böcker dom har fort mycket bättre kritik. Boken i sig är inte så svår att läsa. 


                                                                                                                                                Saker dom kunde gjort bättre

                   Dom skulle inte ha upprepat att hon går med i gänget
                    Och att dom är tjära det tycker jag att läsaren ska läsa 
                    sig fram men nu kommer man till bokens betyg är: 
            

                                               1\5   

                   Därför att om man har läst hennes andra böcker så är det hör ett ): 

                 


                     






Av JOLLE /JOEL MELKERSSON

































          BETYG: 1/5

tisdag 1 mars 2016

Recension: Instruktion


Nu har det blivit dags för dig att uttrycka dig enskilt om din bok. Detta ska du göra i form av en bokrecension. Din recension ska publiceras här på bloggen, under respektive flik. Be minst en person läsa igenom din recension innan du publicerar den (spara som utkast så länge). Din recension ska vara publicerad på bloggen senast fredag 11 mars!



En recension är en argumenterande text där syftet är att dels visa vad du tycker men också påverka din läsare att bli sugen på att själv läsa den (eller inte läsa den). 




En recension läggs upp med en rubrik, en inledning, huvudtext och en avslutning. Här finns exempel på hur det kan se ut!


Innehållet i en recension kan variera ganska mycket , men vissa saker brukar alltid finnas med. Använd listan nedan som en checklista för att se så att du inte har glömt något.



Följande innehåll ska finnas med i din recension (inte nödvändigtvis i denna ordningen):

  • Titel, författare mm (se exempel)
  • Bild på bokens omslag (se exempel)
  • Kort presentation av handlingen samt bokens budskap/tema
  • Presentation av och tankar om karaktärerna
  • Bokens upplägg och dina tankar om detta
  • Språk och stil och dina tankar om detta
  • Kommentarer om genren (på vilket sätt är det en typisk tex ungdomsbok)
  • Omdöme
  • Något du tycker är speciellt minnesvärt med boken (tex en speciell händelse, karaktär eller citat)
För tips på upplägg, innehåll, layout och vilka knep som just bloggen som verktyg kan innebära titta gärna på följande bokblogg:

www.boktycke.wordpress.com