fredag 12 februari 2016

När Hundarna kommer Läslog 3


  När hundarna kommer handarna


Boken handlar om bl.a. två personer som är ihop  som hamnar i ett par konflikter och en kille som är bror till killen i paret som börjar umgås med fel sorts människor som sedan kommer att leda han till fel väg i livet.Senare i boken den personen hamnar i trubbel och misshandlar en annan person till döds med en av hans vänner för att de trodde han va en bög. Då påverkas hans familj väldigt mycket genom att folk hotar dem med saker t.ex att folk krossade deras bilrutor och satte stängsel runt deras hus och tomt. dem köpte även två vakthundar som skulle vakta huset medan dem var iväg.

 Externkonflikt: 
Ester (tjej i paret) och hennes föräldrar bråkar om att hon är hos Isak ( killen i paret) för mycket efter att hans bror hade blivit gripen och hela Isaks familj hade fallit isär och hon är där och hjälper han med hans familj.


Internkonflikt:
 Isak vet inte om han ska göra slut med ester när han har tröttnat på att konstant var med henne(innan mordet)

Hanna Mendels Chans 3


Hanna Mendels Chans


Handlingen utspelar sig på 40-talet mitt under Andra-världskriget då Hanna och hennes familj som bor i ett jude-ghetto i Debrechen, Ungern som är upprättat av nazisterna. En dag skickas allihopa till koncentrationslägret Auschwitz och pappan säras från Hanna, hennes syster och mamma. Hannas pianobegåvning upptäcks snart av lägerchefen som skickar henne till kommendanten över lägret så hon får spela för honom i hans hus. Hanna blir snart kär i kommendantens son, vilket leder till en förbjuden kärlek. 

Externa konflikter

Ett exempel på en extern konflikt i Hanna Mendels Chans är mellan Erika, Hannas syster och Hanna själv. Den handlar om att Erika är avundsjuk på Hanna som får tillbringa dagarna i ett varmt hus och spela piano om dagarna medans Erika får slita i ett stenbrott om dagarna. Erika och Hanna har även en till konflikt som handlar om att. Hanna som går till kommendantens hur varje dag blir kär och tillbringa mesta tiden att tänka över sin kärlek till kommendantens son Karl. Vilket Erika tyckte var onödigt att tänka på. För hon var ju tvungen att gå till stenbrottet varje dag och jobba.

Interna konflikter

Kriget i boken är en intern konflikt alltså kampen mellan de allierade och axelmakterna 
Kriget var en intern konflikt för att, till exempel;
Då judarna fördes bort med olika transportmedel till olika koncentrasions-läger så "blundade" omvärlden och folket som såg hur judarna fördes bort för vad som faktiskt hände. Detta var oftast för att omvärlden visste att om dom var, så att säga, "judeälskare" kunde dom själva och deras familjer råka illa ut.
 
Av: Molly, Isabella, Erica, Mikael Trulsson och Elin

           

 


Hungerspelen Trilogi - Logg 3

Handling

Hungerspelen
Hungerspelen utspelar sig i landet Panem som reste sig ur askan från ett krig i Nordamerika. Landet delades upp i tolv distrikt och en huvudstad. I huvudstaden lever alla ett lyxigt och glamoröst liv, medans i distrikten så lever man väldigt fattigt och tvingas jobba och göra saker till huvudstaden. För att man aldrig skulle glömma de mörka tiderna som var när kriget härjade skapade man Hungerspelen. Hungerspelen går ut på att varje år skickas en pojke och en flicka från varje distrikt till huvudstaden för att kämpa på liv och död i en utomhusarena. Reglerna är lätta, det gäller att vara den sista överlevaren för då är man segrare i spelen. Hungerspelen livesänds och i princip alla kollar på dem. Innan spelen börjar genomgår kämparna en massa intervjuer, träningspass och styling för att få tittarna att gilla dem. Huvudpersonen Katniss får oturen att bli skickad till huvudstaden för att delta i spelen. Katniss åker tillsammans med Peeta, som är distrikt 12 bagares son. Peeta och Katniss har aldrig pratat med varandra innan spelen, trots att Peeta en gång räddade livet på henne genom att ge Katniss mat.



Fatta Eld


Året då Fatta Eld utspelar sig är det 75:e året som Hungerspelen har hållit på. Var 25:e år har man bestämt att man ska ha ett speciellt Hungerspel och detta året blir de speciella med spelen att en kille och en tjej som tidigare har vunnit Hungerspelen, ska vara med och tävla detta året. Eftersom Katniss är den enda tjejen från distrikt 12 som har vunnit, blir hon utvald. Peeta blir den manliga kämpen i år igen. Katniss och Peeta åker då till Hungerspelen igen men detta året har de svårare motstånd.

Konflikter

Externa
Det är trots allt Hungerspelen som de deltar i och då gäller det att döda eller bli dödad. Det uppstår självklart konflikter mellan ungdomarna eftersom de är där för att döda varandra. Det är även mycket allierande och man vet inte riktigt vem man kan lita på. Peeta ansluter sig till en grupp och Katniss blir då osäker på om hon kan lita på honom eftersom gruppen som Peeta ansluter sig till är ute efter att döda henne.

Den största konfliken är nog ändå den som pågår mellan distrikten och huvudstaden. Distrikten är arga på huvudstaden och regimen eftersom de lever i lyx och överflöd medans distrikten får arbeta hårt varje dag för att få mat på bordet. Det är sällan någon som pratar om detta hatet mot huvudstaden, men man märker det på hur folket pratar och agerar. Det är nästan aldrig någon som är glad i distrikten och folket känner att huvudstaden äger dem, till exempel som att huvudstaden tvingar distrikten att välja ut två kämpar, medans huvudstaden själv bara sitter och tittar på när dessa dödar varandra. Senare (i Fatta Eld) börjar distrikten göra uppror mot huvudstaden och den som har inspirerat dem till detta är Katniss, folket uppfattar nämligen de som hon gjorde med bären som ett slags uppror.
 Interna

Katniss slits mellan att gilla Peeta eller Gale. Katniss känner att hon egentligen gillar Gale mest, men president Snow tvingar henne att gilla Peeta för att visa att de hon gjorde med bären var en handling av kärlek. Folk har börjat håna regimen och göra uppror eftersom de tror att de hon gjorde med bären var ett slags uppror. President Snow hotar att döda alla hon älskar om hon inte övertygar folket att det som hände med bären var en handling av kärlek.

*Det som hände med bären var (spoiler) att Katniss tog upp de giftiga bären när de bara var hon och Peeta kvar i spelen. Hon delade då upp bären mellan henne och Peeta, och de stoppade precis in dem i munnen när de ändrade reglerna igen och förklarade de som segrare. President Snow var nu vansinnig på Katniss. 



Av: Tove, Tilda och Tuva

som om hösten kom på sommaren upg. 3

som om hösten kom på sommaren

en kort handling
Fride och Nannas pappa är döende av en sjukdom som har spridits i staden och nästan alla har dött. Fride och Nanna måste till staden för att hitta mat och medicin. Dem möter inte alls många människor i staden, knappt inga alls.

konflikter
Deras pappa blev arg när dem försökte rymma / komma ut ur bunkern. Han blev också arg när dem lekte i radiorummet och Fride lekte med radion och den började tjuta. Och en gång när dem kom ut ur bunkern.

konflikter
Om dem skulle gå ner i tunnelbanan där skuggorna kunde ta dem. Om dem skulle lita på fågeln. Om vilka vägar dem ska ta så dem kommer fram till lägenheten.

vad gruppen tycker om boken.
Vi tycker att den är bra och att den är spännande. det händer väldigt mycket i boken, både bra och dåliga saker 

Hungerspelen uppg.3

Hungerspelen uppg. 3

Den här veckan ( 05-12-02-2016) har vi läst sidorna 150-225.

Handling

Hungerspelen handlar om Katniss Everdeen som tog plats i hungerspelen istället för hennes syster Prim. Hungerspelen är en tävling som går ut på att 24 ungdomar ska försöka döda varandra på en instängd arena tills det bara är en som fortfarande lever och är vinnaren. Allting direktsänds för befolkningen i landet Panem. Denna tävling är ett sätt för regimen att påminna om ett uppror som ägde rum för länge sen, så att det inte händer igen. Katniss bor i det fattigaste distriktet, distrikt 12.
När hon kommer till huvudstaden känner hon att de som bor i huvudstaden har det mycket bättre eftersom de kan åka tåg och äta mycket god mat till middag medans  folk i distrikt 12 knappt har mat för dagen och ofta svälter ihjäl. När hungerspelen börjar blir Katniss taktik att gömma sig och gå till strid när spelen börjar dra ihop sig. Detta gör att Katniss kommer ganska långt i tävlingen. Vi tycker att handlingen blir mer och mer spännande desto längre man kommer i boken. I början är boken inte så spännande men när Hungerspelen börjar blir den det.

       Konflikter, externa och interna

Som in förstår handlar Hungerspelen om att antingen dö eller bli dödad. Därför är det mycket konflikter mellan personerna i spelen, som slagsmål, där man försöker skada varandra fysiskt. Även både föra och i Hungerspelen försöker man psyka varandra så att ens motståndare mår dåligt så att man lätt kan döda dem i ett slagsmål. Före att Hungerspelen har börjat ska varje tävlande upp på scen. Det uttnytjar Peeta genom att säga att han är kär i Kattnis för att få folket att tycka synd om han och sponsra honom eftersom Peeta och Kattnis aldrig kommer kunna bli ett par för att minst en av de kommer att dö. Men när de väl är inne på arenan är de för det mesta ensamma och har inget annat att gräla med mer än sina tankar, och det är här det är de mesta interna konflikterna. De interna konflikterna handlar oftast om att bestämma vilken plan man ska ta. Och vem man kan lita på och inte. Katniss har ibland svårt att förstå Peeta vilket gör henne förvirrad. Till exempel i ungefär mitten av boken sviker Peeta Kattnis genom att gå ihop med karriäristerna vilket gör att Kattnis blir väldigt ledsen eftersom Peeta då ljugit. När han har gått ihop med karriäristerna försöker Peeta hjälpa de att hitta Kattnis, tills han förådder de också. Våra åsikter om konflikterna är att vi tycker att Peeta är elak och taskig mot Kattnis. Men att vi ändå kan förstå det eftersom Kattnis var väldigt psykiskt elak mot Peeta före spelen. Det var hon till exempel genom att försöka sänka hans självförtroende före spelen.

Skrivet av: Olle och Erik 7A

torsdag 11 februari 2016

Fulast i världen logg 3

Fulast i världen logg 3

Handlingen





Handlingen i denna boken tycker vi är lite spännande eftersom det händer olika saker i delar av boken som t.ex. när de är på en fest och en kille och Simon slåss om Siw. Vi tycker även att handlingen är lite långtråkigt eftersom sakerna som händer upprepas på olika sätt och det blir ganska långtråkigt.






Evelina, Katherine och Charlotte tycker att Simon är konstig och ful. Siw försöker hålla med men efter det vi har läst så tycker de fortfarande om varandra efter både campingen och kyssen i djuraffären.


En extern konflikt är när de var på fest tyckte Evelina att Siw skulle träffa Nicke eftersom att hon tyckte att Siw skulle glömma Simon och tänka på något annat, då flirtade Nicke med Siw och när hon sa nej då kom Simon och slet sönder Nickes skjorta eftersom att Simon tyckte om Siw och ville skydda henne och blev avundsjuk när Nicke stod för nära Siw .


En intern konflikt som uppstått är att Siw slits mellan att gilla Simon eller bara va med sina kompisar.


Och en annan extern konflikt är mellan Siw och Evelina bråkar med varandra bara för att Siw såg Evelinas pojkvän Mattis kyssa en annan tjej och sen ringde hon till Evelina och berättade vad hon hade sett.


Vi tycker att Evelina är rätt så känslig och ändå omtänksam eftersom att hon lånade ut kläder till Siw och erbjöd sig att låna ut sin dyra ljusa skinnjackan och känslig eftersom när Siw berättade för henne vad hon hade sett Mattis kyssa en annan tjej trodde inte Evelina henne och de lämnade henne ensam på rasterna.
Simon är snäll efter det Siw hade gjort mot honom blev han ledsen och ville helst glömma Siw.
Siw är snäll när hon berättar för Evelina men Evelina tycker något helt annat. Siw går med i grupptrycket.


Av: Nova,Tea och Joel


tisdag 9 februari 2016

Fulast i världen logg 2

Fulast i världen logg 2

Karaktärer


 Vi tycker att huvudpersonerna Siw och Simon är viktigast i boken. Eftersom att de träffades på en brygga på campingen på sommarlovet. De kämpar för varandra för att de fortfarande känner något för varandra.

Huvudpersoner



Siw: Vi tycker att Siw vill passa in i det coola gänget, men vill även vara med Simon. Fast hon vågar inte säga det till Evelina eftersom hon tycker att Simon är konstig och ful. Siw faller lätt för grupptrycket.


Simon: Simon blir utstött eftersom alla tycker att han är ful och konstig. Simon tycker om vatten. Han tycker om Siw men vill helst glömma bort henne eftersom att hon är med Evelina som tycker att han är ful.

Bipersoner




Evelina: Hon är självisk, bortskämd och populär.  Även om hon är självisk är hon ändå snäll. Hon är med Katherine, Charlotte och Siw som hon kallar för Kattis, Lottis och Siwis. Evelina är en typiskt dum person, i alla fall mot Simon. 

Charlotte: Hon är också lite självisk och vill helst ha Evelina för sig själv.

Katherine: Man får inte veta så mycket om henne men hon verkar vara snäll.

Dino: Han är elak och ger Simon en stöt i ryggen nästan varje gång han går förbi honom.

Daniel: Han och Simon är bra vänner och han är bra på att spela instrument.

Av: Tea, Joel och Nova

måndag 8 februari 2016

Uppgift 3



http://media2.andersbergman.nu/2015/01/Conflict-photo.pngHandligen

Nu har ni kommit ganska långt i era böcker och då vill jag att ni ska fokusera på handligen, eller närmare bestämt bokens konflikter. Det finns två olika typer av konflikter; externa och interna

En extern konflikt är mellan två personer. Kalle och Fia grälar varje dag för att deras förhållande håller på att gå i kras, är ett exempel på en extern konflikt. Det kan också vara konflikten mellan gott och ont, som i Sagan om ringen.

En intern konflikt är när en människa slits mellan två idéer eller tankar. Grabben som vill lämna gänget med småkriminella, men som är rädd för att vara ensam är en sådan intern konflikt. Ska han stå för det han tror på och vara ensam eller ska han ha gemenskap med något som han egentligen inte tycker om?

Skriv i detta blogginlägg om:

  • Sammanfatta handlingen kort
  • Externa konflikter
  • Interna konflikter
  • Gruppens åsikter om, tankar och reaktioner på detta/dessa.
/Johanna

Om ni vill kika lite på hur de gjorde förra året kan ni kolla tex här .