fredag 12 februari 2016

Hungerspelen Trilogi - Logg 3

Handling

Hungerspelen
Hungerspelen utspelar sig i landet Panem som reste sig ur askan från ett krig i Nordamerika. Landet delades upp i tolv distrikt och en huvudstad. I huvudstaden lever alla ett lyxigt och glamoröst liv, medans i distrikten så lever man väldigt fattigt och tvingas jobba och göra saker till huvudstaden. För att man aldrig skulle glömma de mörka tiderna som var när kriget härjade skapade man Hungerspelen. Hungerspelen går ut på att varje år skickas en pojke och en flicka från varje distrikt till huvudstaden för att kämpa på liv och död i en utomhusarena. Reglerna är lätta, det gäller att vara den sista överlevaren för då är man segrare i spelen. Hungerspelen livesänds och i princip alla kollar på dem. Innan spelen börjar genomgår kämparna en massa intervjuer, träningspass och styling för att få tittarna att gilla dem. Huvudpersonen Katniss får oturen att bli skickad till huvudstaden för att delta i spelen. Katniss åker tillsammans med Peeta, som är distrikt 12 bagares son. Peeta och Katniss har aldrig pratat med varandra innan spelen, trots att Peeta en gång räddade livet på henne genom att ge Katniss mat.



Fatta Eld


Året då Fatta Eld utspelar sig är det 75:e året som Hungerspelen har hållit på. Var 25:e år har man bestämt att man ska ha ett speciellt Hungerspel och detta året blir de speciella med spelen att en kille och en tjej som tidigare har vunnit Hungerspelen, ska vara med och tävla detta året. Eftersom Katniss är den enda tjejen från distrikt 12 som har vunnit, blir hon utvald. Peeta blir den manliga kämpen i år igen. Katniss och Peeta åker då till Hungerspelen igen men detta året har de svårare motstånd.

Konflikter

Externa
Det är trots allt Hungerspelen som de deltar i och då gäller det att döda eller bli dödad. Det uppstår självklart konflikter mellan ungdomarna eftersom de är där för att döda varandra. Det är även mycket allierande och man vet inte riktigt vem man kan lita på. Peeta ansluter sig till en grupp och Katniss blir då osäker på om hon kan lita på honom eftersom gruppen som Peeta ansluter sig till är ute efter att döda henne.

Den största konfliken är nog ändå den som pågår mellan distrikten och huvudstaden. Distrikten är arga på huvudstaden och regimen eftersom de lever i lyx och överflöd medans distrikten får arbeta hårt varje dag för att få mat på bordet. Det är sällan någon som pratar om detta hatet mot huvudstaden, men man märker det på hur folket pratar och agerar. Det är nästan aldrig någon som är glad i distrikten och folket känner att huvudstaden äger dem, till exempel som att huvudstaden tvingar distrikten att välja ut två kämpar, medans huvudstaden själv bara sitter och tittar på när dessa dödar varandra. Senare (i Fatta Eld) börjar distrikten göra uppror mot huvudstaden och den som har inspirerat dem till detta är Katniss, folket uppfattar nämligen de som hon gjorde med bären som ett slags uppror.
 Interna

Katniss slits mellan att gilla Peeta eller Gale. Katniss känner att hon egentligen gillar Gale mest, men president Snow tvingar henne att gilla Peeta för att visa att de hon gjorde med bären var en handling av kärlek. Folk har börjat håna regimen och göra uppror eftersom de tror att de hon gjorde med bären var ett slags uppror. President Snow hotar att döda alla hon älskar om hon inte övertygar folket att det som hände med bären var en handling av kärlek.

*Det som hände med bären var (spoiler) att Katniss tog upp de giftiga bären när de bara var hon och Peeta kvar i spelen. Hon delade då upp bären mellan henne och Peeta, och de stoppade precis in dem i munnen när de ändrade reglerna igen och förklarade de som segrare. President Snow var nu vansinnig på Katniss. 



Av: Tove, Tilda och Tuva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar