fredag 19 februari 2016

Hanna Mendels Chans, Bokcirkel 4

Bokcirkel nr 4

I detta inlägget så kommer vi att skriva om vändpunkter, upplösningar och dramaturgiska modellen...
Vår första vändpunkt kommer ganska tidigt i början av boken när tyskarna/SS-soldaterna rusar in i familjens lägenhet. Tyskarna berättar att de ska samlas vid synagogan 08.00 dagen därpå. Judarna ska nämligen föras till ett koncentrationsläger i Birkenau - men detta hade judarna och även Hannas familj ingen aning om!

Vändningen var väldigt tydlig på så sätt att SS stormade in i Hannas och hennes familjs lägenhet för det kändes plötsligt eftersom de bara kom in sådär. Dem färdas på tåg under lång och under den tiden händer det inte så mycket och det är väldigt lugnt.


Det kommer en till vändpunkt i boken när familjen har kommit fram. Då börjar vissa förstå att det är ett koncentrationsläger, i alla fall tycker jag/vi att pappan började förstå det.
Han ger vibbar till dem andra i familjen genom att krama om alla och säga "hejdå".
 

Fulast i världen logg 4

Fulast i världen






Bokens handling går upp och ner eftersom ibland blir det spännande som t ex när Simon slog Nicke och då gick spänningskurvan uppåt, det kallas den dramaturgiska kurvan. Det blir mindre spännande när det upprepar sig som när Siw följer med i grupptrycket och när hon struntar i dem. Vi tycker att de inträffar vändpunkter och upplösningar lite hela tiden. Ett exempel på en vändpunkt är bland när Siw ser Evelinas pojkvän Mattis kyssa en annan tjej och sen går Siw runt själv i matsalen och på rasterna i nästan en hel vecka. Och upplösningen på det är när Evelina träffar Siw på strandfesten och ber om ursäkt sen går den dramaturgiska kurvan uppåt igen.














Av: Tea, Nova och Joel

Som om hösten kom på sommaren. uppgift.4

Som om hösten kom på sommaren. uppgift.4

Vi tycker att vändpunkten är rätt så tydlig för att den är rätt så spännande men det gick sen ner direkt. Deras problem är att deras pappa är sjuk för att han har skurit sig på en plåt bit nere i bunkern. Så Nanna och Fride måste gå till stan o hämta medicin till pappa så att han inte dör. man får svar på alla frågor men inte direkt men mer in i boken så får man svar på alla frågor. T.ex när det var gula cirklar på allt. De lever bra men pappan dör för de får inte tag i medicin. De får lite hjälp som kallar sig Fågel men han heter egentligen Ask. Som hjälper de med att över leva och skaffa mat o visa platser de ska till. T.ex sjukhuset. de träffar sin mamma som de trodde var död men hon levde på en stor oljeplattform som massa annat folk bodde på. ingen fick gå där ifrån. men en fråga man inte får reda på är om jorden överlever eller dör. Det finns lite hopp för att Ask har en tomatplanta. våra tankar om boken är alla tyckte inte om den men de flesta tycker om den. den var rätt så spännande men den var rätt så kul i början för de var bara nere i en bunker och gjorde typ inget.     


När Hundarna Kommer Läslog 4

När hundarna kommer
 
 
 
Vändpunkt:    
Vändpunkten i boken är när Anton förändrades och blev taskig, började umgås med fel sorts personener och gjorde olagliga saker som tillexempel tog hans brors motorcykel även om han inte fick köra för han var för ung, han var vid femton års ålder. Och till slut gick det alldes för långt och han och en annan kille misshandlade en ung kille som hette simon till döts på en strand för att de trodde att han var homosexuell.


Upplösning:
 Anton hamnade i fängelse och blev misshandlad av några brottslingar och hamnade i koma, han vaknade aldrig upp från koman. Ester och Isak gjorde slut för att det inte kände samma sak för varandra längre, men de fortsatte att vara vänner. Efter det bytte Ester skola och bodde där under veckan och kom hem på helgerna. Isak gjorde ingen stor förändring utom han bodde kvar i sitt gamla hus med sina föräldrar och gick kvar på samma skola.
Veronika och Nicke gjorde också slut.









Hungerspelen uppg.4

Hungerspelen uppg. 4

 Den här veckan (12-19-02-2016) har vi läst sidorna 225-304.






Boken är inte upplagt på den dramaturgiska modellen tycker vi. Vändpunkterna är oftast inte så tydliga i Hungerspelen. Utan den är mer spännande hela tiden. Det är en stor vändpunkt.






Den första stora vändpunkten är när Katniss blir vald som distrikt 12:s kvinnliga spelare i Hungerspelen. Det börjar med att Effie kommer till distrikt 12 och ska lotta ut en manlig och en kvinnlig spelare till Hungerspelen. Då blir Prim, Katniss syster vald. Och Katniss anmäler sig direkt som frivillig och blir vald.




Upplösning i boken kommer när Katniss och Peeta har vunnit Hungerspelen tillsammans. Katniss och Peeta tänker äta ett par bär som skulle döda de båda så det inte skulle bli någon vinnare från hungerspelen eftersom ingen av dem ville döda den andra så att regimen kunde få en vinnare eftersom de inte ville skiljas från varandra, och spelledarena tillåter att de får vinna tillsammans. Eftersom spelledarana skulle bli dödade för att de inte skött sitt viktiga jobb att ta fram en vinnare av de 74 Hungerspelen.


Allt som allt tycker vi Hungerspelen har varit en väldigt spännande bok. Men det har varit svårt att relatera till värkligheten med vissa saker i boken. Men man kan ändå relatera till vad Katniss tänker och känner.


Skrivet av: Carl, Olle och Erik

Förr eller senare exploderar jag v.4

 Förr eller senare exploderar jag

Vi tycker det är ganska tydliga vändpunkter i boken. Den första vändpunkten är när Hazel får jätteont i huvudet och för åka direkt till akuten, för då trodde man nästan att hon skulle dö. Den andra vändpunkten är när dem ska åka till Amsterdam men Hazel inte får för att hon är för sjuk, sen blir det lite lugnare men sedan kommer en till vändpunkt när dem är hos Peter Van Houten. Den tredje vändpunkten är när de är i Amsterdam och Gus berättar för Hazel att hans cancer har kommit tillbaka. Den sista vändpunkten är ca en månad efter dom kommit hem från Amsterdam och Gus ringer till Hazel mitt i natten och säger att hon måste åka till macken och hjälpa han för att det hade hänt något med sonden just då blir det väldigt intensivt.

Efter det att Gus har... Spoiler alert: dött
Så löser boken upp sig väldigt mycket, inte så mycket mer händer. Förutom att Hazel träffar Peter igen och ja han är fortfarande alkis och är väldigt äcklig. Han försöker säga förlåt för allt han gjort men det går inte så bra för honom eftersom att Hazel fortfarande är lika arg på honom.

tisdag 16 februari 2016

Uppgift 4

Ni minns den dramaturgiska kurvan, eller hur: 




Denna uppgift kommer att handla om bokens vändpunkt och upplösning. För att kunna jobba med detta är det bra om man har läst ut boken.

I vissa böcker är vändpunkten väldigt tydlig och i andra är det inte alls lika tydligt. En bok kan också vara skriven så att det finns flera vändpunkter. Diskutera tillsammans hur det är med boken som ni läser. Är det en tydlig vändpunkt eller är det mer otydligt. Har ni olika åsikter? Vad gör att handlingen får en vändning?

Efter vändpunkten kommer upplösningen. Det är då problemet eller konflikten ska lösas. Tycker du/ni att det är vettigt gjort. Får man svar på alla frågor? Levde de lyckliga i alla sina dagar? Kanske följer er bok inte alls det vanliga mönstret. Vad tycker ni om detta? Var slutet förutsägbart/oförutsägbart? Bra eller dåligt, enligt er.

Skriv mycket om hur ni resonerar och tänker! Ge exempel ur boken som stöder era tankar och åsikter.