fredag 12 februari 2016

Hungerspelen uppg.3

Hungerspelen uppg. 3

Den här veckan ( 05-12-02-2016) har vi läst sidorna 150-225.

Handling

Hungerspelen handlar om Katniss Everdeen som tog plats i hungerspelen istället för hennes syster Prim. Hungerspelen är en tävling som går ut på att 24 ungdomar ska försöka döda varandra på en instängd arena tills det bara är en som fortfarande lever och är vinnaren. Allting direktsänds för befolkningen i landet Panem. Denna tävling är ett sätt för regimen att påminna om ett uppror som ägde rum för länge sen, så att det inte händer igen. Katniss bor i det fattigaste distriktet, distrikt 12.
När hon kommer till huvudstaden känner hon att de som bor i huvudstaden har det mycket bättre eftersom de kan åka tåg och äta mycket god mat till middag medans  folk i distrikt 12 knappt har mat för dagen och ofta svälter ihjäl. När hungerspelen börjar blir Katniss taktik att gömma sig och gå till strid när spelen börjar dra ihop sig. Detta gör att Katniss kommer ganska långt i tävlingen. Vi tycker att handlingen blir mer och mer spännande desto längre man kommer i boken. I början är boken inte så spännande men när Hungerspelen börjar blir den det.

       Konflikter, externa och interna

Som in förstår handlar Hungerspelen om att antingen dö eller bli dödad. Därför är det mycket konflikter mellan personerna i spelen, som slagsmål, där man försöker skada varandra fysiskt. Även både föra och i Hungerspelen försöker man psyka varandra så att ens motståndare mår dåligt så att man lätt kan döda dem i ett slagsmål. Före att Hungerspelen har börjat ska varje tävlande upp på scen. Det uttnytjar Peeta genom att säga att han är kär i Kattnis för att få folket att tycka synd om han och sponsra honom eftersom Peeta och Kattnis aldrig kommer kunna bli ett par för att minst en av de kommer att dö. Men när de väl är inne på arenan är de för det mesta ensamma och har inget annat att gräla med mer än sina tankar, och det är här det är de mesta interna konflikterna. De interna konflikterna handlar oftast om att bestämma vilken plan man ska ta. Och vem man kan lita på och inte. Katniss har ibland svårt att förstå Peeta vilket gör henne förvirrad. Till exempel i ungefär mitten av boken sviker Peeta Kattnis genom att gå ihop med karriäristerna vilket gör att Kattnis blir väldigt ledsen eftersom Peeta då ljugit. När han har gått ihop med karriäristerna försöker Peeta hjälpa de att hitta Kattnis, tills han förådder de också. Våra åsikter om konflikterna är att vi tycker att Peeta är elak och taskig mot Kattnis. Men att vi ändå kan förstå det eftersom Kattnis var väldigt psykiskt elak mot Peeta före spelen. Det var hon till exempel genom att försöka sänka hans självförtroende före spelen.

Skrivet av: Olle och Erik 7A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar