tisdag 15 mars 2016

Förr eller senare exploderar jag







Bokens titel: Förr eller senare exploderar jag.




Bokens Engelska titel: the fault in our stars.




Bokens författare: John Green.




Antal sidor: 307.




Utgivningsdatum: 2012.




Utgivningsdatum i Sverige: 2013.



Handling: Förr eller senare exploderar jag handlar om 16 åriga Hazel Grace som har diagnosirats fjärde stadiet sköldkörtelscancer vid 13 års ålder. Två år efter hon fick diagnosen hände ett medicinskt mirakel, tumören minskade, för tillfället. Hazels mamma anser att Hazel är deprimerad och tvingar iväg henne till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Hazel gillar inte stödgruppen och är väldigt negativ till att gå dit. En gång när hon går dit så träffar hon en kille som heter Augustus Waters som också varit sjuk i cancer och fått amputera benet. Hazel och Augustus börjar få kontakt och börjar att umgås mer och mer. Augustus får reda på att Hazel läser en speciell bok som heter "Ett storslaget lidande". Hazel gillar boken extra mycket eftersom hon känner igen sig väldigt mycket i den. Augustus blir intresserad av att läsa den själv, han får låna boken av Hazel och han börjar läsa den och tycker att den är jätte bra. Augustus och Hazel vill åka till Amsterdam och träffa författaren till "Ett storslaget lidande". Hazel och hennes mamma gick och pratade med en läkare och fick bekräftat att dom får åka till Amsterdam. När dom är i Amsterdam så besöker dom författaren Peter Van Houten och det visar sig att han är ett riktigt svin, han dricker mycket och använder ett väldigt opassande språk mot Hazel och Augustus. Hazel blir riktigt förbanad på Peter och börjar skrika på honom och springer ut ur hans hus och Augustus följer efter. Efter dom hade gått från Peters hus så går dom och sätter sig på en bänk och Augustus berättar att hans cancer har kommit tillbaka. Hazel blir väldigt ledsen när hon får höra detta. Efter ett tag så kommer Lidewij (Peters assistent) och ber om ursäkt för allt Peter sagt och gjort och ber dom att följa med till ett museum i närheten. När dom väl är där längst upp i museet så kysser Augustus Hazel och alla runt dom börjar applodera. Boken slutar ganska drastiskt precis som i "Ett storslaget lidande".





Tycke:Jag älskar boken, det är en bok precis i min smak, jag gillar den extra mycket för att det är ganska många drastiska vändningar och olika saker som händer hela tiden. Det som var mindre bra i boken var att det kunde bli lite svårt att hänga med ibland men efter ett tag så förstår man igen. Karaktärerna i boken är väldigt bra beskrivna så det känns nästan som att man känner dom på riktigt. Bokens budskap var också väldigt bra, jag uppfattade det som att alla personer är lika mycket värda oavsett sjukdom, utseende etc, vilket är ett väldigt bra budskap som alla borde lyssna på.





Karaktärer: Alla karaktärer i boken beskriv väldigt bra och noggrant vilket är väldigt bra för då är det som att man känner karakternera. Hazel beskrivs som en kämpe medans Augustus beskrivs som den godhjärtade killen som älskar allt och alla.





Upplägg: Upplägget i boken var väldigt bra, boken var inte upplagg på något speciellt sett men man ville ändå bara fortsätta att läsa.



Betyg: 4/5



Av: Felicia Carlsson 

1 kommentar:

  1. Man får en tydlig bild av din läsning och hur du har upplevt boken. Bra! Försök att använda de/dem när du skriver i stället för dom.
    /Johanna

    SvaraRadera