onsdag 1 juni 2016

Danmark prezi presentation av Melvin, Mikael Tr, Joel och Rasmus

Prezi-prensentation om Danmark av Melvin, Mikael, Joel och Rasmus



För att komma in på länken, tryck på Ctrl Shift L samtidigt som ni har musen över länken

torsdag 19 maj 2016

Hanna Mendels Chans, bokrecension

Hanna Mendels Chans


Titel: Hanna Mendels Chans (The Wrong Boy)

Författare: Suzy Zail
Översättare: Kersti Wittbom

Sidor i boken: 284st

Utgivningsår: 2012, 2014 i Sverige

Förlag: Berghs

Handling: Boken handlar och utspelar sig i Europa under andravärldskriget, 1948-1949.
En judisk familj blir skickade till ett koncentrations läger
i Birkenau, Auschwtiz. I boken får man läsa om hur dem lever, arbetar och väntar på att någon räddare ska komma.
Tur nog så närmar ryssarna sig lägret för varje dag.


Budskap: Man ska inte dela in människor i olika folkgrupper beroende på vilken hudfärg, språk eller vilken religion du har. Alla är lika värda och borde behandlas så.

Karaktärer

Hanna: Huvudpersonen i boken är Hanna Mendels. Hon är 15 år och är yngst i familjen. Hon är en väldigt begåvad pianist. Det var meningen att hon egentligen skulle gå på Budapests konservatorium, om hon inte blivit skickad till Auschwitz.
I lägret så blir hon pianist för kommendanten Jeager. Kommendanten har en son som Hanna träffar varje dag hon går och spelar hos kommendanten. Så småningom börjar hon fatta tycke för honom.

Egna tankar om Hanna: Jag gillar Hanna. Fastän att hon bara är 15år i boken och lägret så uppträder hon så himla moget. Hon tar hand om både hennes mamma och hennes syster. Hon verkar vara svår att “knäcka” också, alltså hon verkar vara en väldigt star tjej (psykiskt).

Karl: Detta är då kommendantens son, Karl. I början så får man inte en så stor uppfattning av honom mer än att han är tystlåten och verkar missnöjd. När man kommit en bit i boken börjar han öppna upp sig. Det visar sig att han hatar det hans pappa håller på med, att dem tar och fängslar just en “sorts människor”. Han hjälper judarna genom att smuggla mat till judarna som jobbar i hans hus (även Hanna. När Hanna fattar tycke om Karl så gör även han det samtidigt och det blir en “förbjuden romans).

Egna tankar om Karl: Jag tycker Karl verkar vara en väldigt snäll och godhjärtad kille. En nackdel med honom är dock att han aldrig säger vad han tycker, han är så tystlåten hela tiden.

Erika: Det är Hannas stora syster. Erika är 17år i boken. I början av boken får man uppfattningen om att hon är väldigt tuff. Hon står upp för allt hon säger och visar upp sin Davids stjärna/ hennes religion med stor stolthet. Tråkigt nog så nöts hon ner mentalt och fysiskt ju längre in i boken som du kommer.

Egna tankar om Erika: Jag gillar henne. Jag trodde dock inte att hon skulle nötas ner, jag kan förstå henne. Hon fick slita ute i dem kalla vintern varje dag och fick knappt någon mat. Men jag trodde faktiskt att Erika inte skulle nötas ner så enkelt.

Vera: Hon är en jude och hembiträde hos kommendanten.
Vera och Hanna blir bra vänner. Vera är snäll och hjälper Hanna och berättar för henne hur hon ska uppträda hemma i kommendantens hus och för kommendanten. Vera riskerar sitt li genom att hon smugglar mat till mannen som hämtar tvätten. Detta gör hon för att hennes bror ska få mat.

Egna tankar om Vera: Jag tycker hom verkar vara en väldigt snäll tjej. Jag får ingen direkt uppfattning om hur gammal hon är men jag gissar på 25år kanske.

Hannas mamma: Hon verkar vara en väldigt omtänksam person.
Hon blir dock mentalt påverkad när dem är i lägret. Det blir allt värre och värre. Hon glömmer till slut bort att dem är i lägret.

Egna tankar om Hannas mamma: Jag gillade faktiskt aldrig Hannas mamma. Jag tyckte hon verkade lite läskig (det finns ju en anledning). Jag har inte några fler tankar om henne, man fick inte veta så mycket om henne.


Upplägg: Boken är upplagd med kapitel och det båtar inte från olika personers tankar, man följer Hannas tankar och vad hom gör hela tiden. Det är lagom med text på varje sida så det blir inte för mycket text att läsa. Kapitlen är uppdelade bra, det är inte för långa eller för korta kapitel.

Språket: Det är modernt språk i boken, vilket är bra eftersom boken är för ungdomar specifikt. Det är även ett plus för att dem gjort språket modernt eftersom det utspelade sig under andravärldskriget, 1948-1949.


Genrer: Det är både romans och historia. Det blir mycket historia eftersom man får en uppfattning om hur det var på 1948-49 talet, under andra världskriget. Det blir även romans eftersom man får följa Hannas och Karls lilla relation.

Omdöme: Jag ger denna bok 5/5. Jag gillar denna boken riktigt mycket och skulle rekommendera den för dem som gillar historia/andravärldskriget och dem som är lite fan av förbjuden romans, Romeo och Julia artat.

Minnesvärd mening: “Till dem som fick gå åt vänster”
Meningen är egentligen hemsk. Men det menas som minne för dem som fick till vänster när dem delades in till lägren. Dem som gick till höger fick leva och dem som gick till vänster var antingen sjuka,gamla eller för unga och miste sina liv.




Bokrecension av Erica 7a

fredag 29 april 2016

Uppgift nordiska språk


Ni ska redovisa ett arbete om ett av de nordiska språken. Här är lite förslag till vad er redovisning kan innehålla:


  • Geografi
  • Flaggan
  • Historia (tex hur länge landet har varit ett eget land)
  • Hur språket har utvecklats ur fornnordiskan
  • Fakta om de som talar språket (tex hur många som talar det)
  • Typiska ord uttryck
  • Hur språket låter/talspråket
  • Skriftspråket
  • Landets kultur
  • Vad är landet "känt" för.
  • Glöm inte att jämföra med svenskan!

För att få bra struktur kan ni göra tex en powerpoint eller en prezi. Tänk igenom ordentligt hur ni ska lägga upp er presentation. Försök göra den intressant och varierad. Kanske kan ni avsluta med en quiz i Kahoot!


Länksamling:

Bedömning nordiska språk

Bedömning

NORDISKA SPRÅK (ur LGR 11):


E
C
A
Uppgiften prövar följande del av kunskapskraven i
Lgr 11:
Analys- Nordiska språk






Språkbruk i Sverige och norden, skillnader och likheter mellan de olika språken den.


Eleven kan föra enkla och till en viss del underbyggda resonemang kring att jämföra svenskan och närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.   

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring att jämföra svenskan och närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.      
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring att jämföra svenskan och närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.     








MUNTLIG REDOVISNING:
Jag har en bit kvar
E
C
A
Struktur
Den ordning du redovisar ämnet, från inledning till avslutning.
I min redovisning "hoppade" jag mellan olika saker så det blev svårt att hänga med.
Jag hade en röd tråd och försökte hålla mig till den.
Jag hade en tydlig röd tråd, med ordentlig inledning, bestämd uppdelning i olika områden och tydlig avslutning.
Jag hade en tydlig röd tråd, med ordentlig inledning, bestämd uppdelning i olika områden och tydlig avslutning. Jag var så pass säker att jag kunde komma ut på sidospår från ämnet utan att förståelsen gick förlorad (berätta en historia, svara på frågor, spontana kommentarer)
Språk, ord och begrepp
Ett för tillfället/ämnet korrekt språk. Förklara svåra ord. Ta med viktiga begrepp som hör till ämnet.
Jag använde ibland alltför krångligt/enkelt språk. Jag använde inga eller få begrepp som hör till ämnet, glömde förklara dem eller förklarade felaktigt.
Jag använde i stort sett ett för tillfället/ämnet fungerande språk. Jag använde viktiga ord och begrepp som hör till ämnet och som jag ibland förklarade.
Jag använde ett för tillfället/ämnet fungerande språk. Jag använde viktiga ord och begrepp som hör till ämnet i rätt sammanhang. Jag förklarade även dem.
Jag använde ett för tillfället/ämnet ett mycket väl fungerande språk. Jag använde viktiga ord och begrepp som hör till ämnet, och att genom tydliga och konkreta exempel förklarade dem.
Sakkunskap/fakta
Beskriv helheten i ditt ämne + ge konkreta exempel och detaljer.
En del viktig fakta saknades om mitt ämne, eller en del fakta var felaktiga. Det är tveksamt om publiken lärde sig mycket.
Jag har gett en god helhetsbild om ämnet. Publiken fick en del nya kunskaper.
Jag har gett en god helhetsbild om ämnet och har med en eller flera detaljer och/eller exempel för en större förståelse. Publiken fick flera nya kunskaper.
Jag presenterade ämnet på ett personligt sätt med en tydlig helhetsbild och flera konkreta detaljer/exempel för en större förståelse. Publiken har fått flera nya kunskaper.
Ögonkontakt utantill eller innantillläsning
Jag läste innantill och glömde för det mesta bort att titta upp på publiken.
Jag kom ihåg att titta upp från pappret ibland.
Jag använde stödorden ibland och hade mycket ögonkontakt.
Jag använde sällan stödorden utan läste av publikens reaktioner och anpassade framförandet därefter.
Hjälpmedel
Powerpoint/photostory/ youtube...
Jag använde inte något hjälpmedel.
Jag använde mig av något hjälpmedel.
Jag använde mig av något hjälpmedel som gjorde presentationen tydligare och mer intressant.
Jag använde mig av flera hjälpmedel som gjorde presentationen tydligare och mer intressant.
Egna tankar/reflektion
Jag hade inte med några egna tankar eller reflektioner.
Jag försökte reflektera och ha egna tankar.
Jag reflekterade kring ämnet och hade några egna tankar.
Jag reflekterade kring ämnet, gav tydliga exempel på mina egna tankar och kunde dra generella slutsatser.
Röstläge
Jag talade tyst/otydligt.
Jag talade tydligt ibland.
Jag talade klart och tydligt.
Jag anpassade rösten efter innehållet i redovisningen och talade tydligt.

Grupper nordiska språk

GRUPP: A
Isländska
Danska
Norska
Albin
Melvin
Alexander
Viktor D
Mikael Tr
Olle
Tuva

Joel
Elin
Isabella
Rasmus
Mikael



GRUPP: B

Isländska
Danska

Norska
Erika
Carl
Felicia
Molly
Tilda
Vilma
Tea
Tove
Viktor J
Nova
Malin
Alvin








Mer info om innehåll och upplägg kommer!




måndag 4 april 2016

Film och diskussion på temat reality

Under v 14-15 tittar vi på filmen The Truman show!




Filmen, från 1998, kom i en tid då sk såpor och olika reality shows dök upp och var väldigt populära på TV. I The Truman show tar man det hela ytterligare ett steg och huvudrollsinnehavaren är inte ens medveten om att hans liv underhåller miljoner tv-tittare dagligen.


Svara på följande diskussionsfrågor i kommentarsfältet här nedan. Diskutera gärna tillsammans med någon i klassen först. Försök utveckla dina resonemang och förklara hur du tänker.


Frågor: 

  • Är filmens ämne aktuellt idag? Har det gått för långt inom denna typ av underhållning? Är det värre idag än tidigare? 
  • Vad tittar du/ni på inom denna typ av underhållningsgenre (reality)? Ge något exempel och förklara vad som gör den underhållande. Är det "bra" TV, enligt dig?
  • Gör Truman rätt när han lämnar Seahaven? Hade du/ni gjort likadant i samma eller en liknande situation ?

tisdag 22 mars 2016

Utvärdering av När hundarna kommer av Malin, Viktor, Rasmus, Albin,Alexander


Utvärdering för När Hundarna Kommer

1. Det gick hyfsat bra, men vi hade svårt att koncentrera oss på själv uppgiften och vi tror att det blev så för att vi började prata om massa annat hela tiden och det var svårt att släppa det ämnet. Men vi började jobba bättre när vi tog tag i saken och kom in i själva arbetet som t.ex. sista uppgiften vi gjorde tillsammans.

2. Vi valde denna boken för att det verkade som om att den var väldigt spännande och vi trodde att det var hundar i den.
  Tidsplanen fungerade för vissa av oss och vissa ville väldigt gärna läsa ut boken så snabbt som möjligt för att de tyckte att den var bra, så det gick sådär, och kanske för att det är vana vid att läsa (läser böcker ofta) och då kanske de har ett speciellt tempo som de följer.

3. Vi tyckte att uppgiften var lätt  och att vi fick tillräckligt mycket tid att skriva på vår recension. Vi fick också många bra exempel på hur vi skulle skriva vår recension och formelera meningarna på bästa sätt.


4. Det gick bra och vi fick vissa att vilja läsa boken



5.  Blogga om vår helg nån gång, eller om veckan. Man kan titta på en film och sedan göra en recension om den, typ ge tips och betygsätta den.

Utvärdering av bokcirkel- Hungerspelen

Bokcirkel- Hungerspelen

Arbetet i gruppen: Vår planering av hur mycket vi skulle läsa varje vecka gick ganska bra. Eftersom vi tre är bra kompisar så kan vi lätt också stämma av hur det går. Alla hållde sig till planeringen ganska bra fast att det kan vara olika lätt för oss att läsa. Vi planerade upp varje fredag till vilken sida som vi skulle ha läst tills på onsdagen så att vi kunde börja skriva på säcken.
   
Gällande diskussionerna om hur vi ska lägga upp texten har varit ganska lika. I själva skrivandet har mest Olle skrivit men Carl och Erik har också skrivit och kommit med fina idéer om upplägget av texten.




Uppgifterna tyckte vi var lagom lätta, vilket gjorde att vi han med att göra dem tills på fredagen varje vecka.




Bokläsning: Vi valde boken för att vi blivit tipsade av kompisar och föräldrar om boken. Och när vi läste baksidan tyckte vi också att den verkade intressant.




Recension: Vi hann alla han med att göra recensionen i tid, även att det blev lite tajt med tid för vissa. Men vi hann med.



Vi tyckte det var bra att vi fick se andras recensioner för att bli inspirerade. Till exempel på bocktycke.se, vilket vi tror att de flesta blev i klassen.




Vi alla fick med det innehåll som texten skulle ha tyckte vi fast på olika bra sätt kanske, beroende på hur bra man är på att furmulera sig.



Muntlig redovisning: Våra muntliga redovisningar gick bra för alla och vi fick med det som vi ville framföra av boken.




En sämre sak med den muntliga recensionen var att det var väldigt rörigt på genomgångarna om hur mycket tid vi skulle få samt vad Johanna ville skulle vara med i innehållet.


Förslag på uppgifter: En av de uppgifter vi kom på är att alla i klassen skulle kunna skriva ett inlägg om sin hobby/ intresse eftersom det finns många olika intressen i våran klass


Extra tycke om bloggen. Vi i våran grupp hade hellre sett att vi mailade eller lämnade in uppgifterna på lösblad så att vi slipper allt tekniskt krångel med bilder, texter som försvinner etc..


Skrivet av: Olle och Carl 7a











Utvärdering Fulast i världen

Utvärdering i gruppen

Vi tycker att det har gått bra, men alla skulle hjälpa till mer i samtalen. Det gick bra att planera men vi hann inte att få upp blogginläggen i tid varje gång. Samarbetet fungerade ganska bra som sagt skulle alla kunna ha hjälpt till mer och därför blev en del inlägg lite sena. Man hänger ibland inte med i bokens händelser. Boken är väldigt lättläst då det inte är så svåra ord eller många sidor. Det vi tyckte var svårt att hänga med om vad boken handlade om. Vi tyckte också att Siw skulle ha mer mod och våga säga emot  Evelina som tyckte att Simon var ful och töntig och inte alls en sån person som gick att hänga med. Vi tyckte att den muntliga redovisningen gick bra förutom att det blev väldigt nervöst för att då man kan tycka det är lite jobbigt att stå framför grupp.
Vi tycker att det skulle funka att jobba med typ filmrecensioner.



Av:Nova,Tea och Joel


Utvädering hanna mendels chans

Utvärdering av Hanna Mendels chans





Arbetet/samarbetet i våran grupp fungerade bra och vi följde vårt tidsschema som planerat. Vi tyckte att diskussionerna gick jättebra, men vi hann inte riktigt skriva ner allt vi diskuterande om då vi la ner lite för lite tid på skrivandet, vi hade 80 min på oss att skriva ner allt vi diskuterat om.

Uppgifterna var inte så svåra men dem tog lång tid att skriva och diskutera om då vi hade olika åsikter om de olika uppgifterna. Interna och externa konflikter var något som vi tyckte var svårt att förstå och skriva om.

De flesta av oss valde boken på grund av att den utspelade sig under andra världskriget plus att Hanna spelar piano i boken vilket fångade vårat intresse.

Läsningen gick mycket bra även om vissa var sjuka och frånvarande från tillfälle till tillfälle och tidsplanen funkade bra.

Genomgångarna av recensionerna var lite väl långa så att det tog tid från skrivandet och läsandet.


Exemplerna som länkades var jättebra och vi tog hjälp av dem! De var något som var sjukt bra i det hela.
Vi skrev inte så långa utvärderingar då vi ej la så mycket tid på det och tänkte mestadels på att läsa och diskutera. Vår kvalité på texterna var bra men de blev inte så långa, vi använde oss utav svårare ord och fraser vilket medförde till en bra text. Alltså var vår kvalité bättre än vår kvantitet.


Något som var svårare när vi skrev recensionerna var att inte alla gruppmedlemmar deltog i diskuterandet eller skrivadet vilket tog på vår tid och energi också. De medförde så att vi fick negativa tankar.


Den muntliga redovisningen gick superbra även fast vi inte övat på det så mycket! Vi fick med allt vi ville och det blev lagom långa redovisningar så att man orkade lyssna.


Framöver så skulle vi vilja jobba ensamma/ två och två och bestämma egen film att  redovisa om!


/Molly Bella Mikael Trul


Utvärdering - Hungerspelen Trilogi

  • Vi tycker att det har gått bra. Det gick bra att planera, men vissa veckor hann inte alla läsa de sidor de skulle och då kunde de inte delta i diskussionerna. Uppgifterna var bra och vi tycker vi kunde få med alla våra tankar i inläggen dock blev nästan alla inläggen försenade, så vi skulle ha prioriterat skrivningen lite mer än läsningen och istället läst mer hemma


  • Böckerna som vi valde var jättebra och vi är nöjda med bokvalen. Läsningen gick bra, men vissa tyckte att vi skulle få mer tid att läsa.


  • Genomgången av bokrecensionen var bra och vi förstod direkt vad vi skulle göra. Alla i gruppen kollade lite på andra bokrecensioner för att få en inblick av hur de skulle se ut. Vi tyckte att det var svårt att hitta budskapet, men de flesta hittade de tillslut. Det var även svårt att sammanfatta handlingen utan att avslöja för mycket. Men det var lättare att skriva om karaktärerna eftersom författaren skriver så att man kan "lista ut" hur karaktärerna är utan att ge en massa personbeskrivningar.
  • Vi tyckte den muntliga redovisningen gick bättre än väntat, men visa av oss glömde att säga lite av de vi skulle säga. Det var kul att redovisa muntligt och att diskutera boken i gruppen.
  • Vi tycker att det skulle vara roligt att skriva om vårt påsklov!

Av: Tuva, Tove och Tilda



fredag 18 mars 2016

Malin,albin,alex


Utvärdering för När Hundarna Kommer

1. Det gick hyfsat bra, men vi hade svårt att koncentrera oss på själv uppgiften och vi tror att det blev så för att vi började prata om massa annat hela tiden och det var svårt att släppa det ämnet. Men vi började jobba bättre när vi tog tag i saken och kom in i själva arbetet som t.ex. sista uppgiften vi gjorde tillsammans.

2. Vi valde denna boken för att det verkade som om att den var väldigt spännande och vi trodde att det var hundar i den.
  Tidsplanen fungerade för vissa av oss och vissa ville väldigt gärna läsa ut boken så snabbt som möjligt för att de tyckte att den var bra, så det gick sådär, och kanske för att det är vana vid att läsa (läser böcker ofta) och då kanske de har ett speciellt tempo som de följer.

3.







4. Det gick bra, vi fick vissa att läsa boken.



 

Förr eller senare exploderar jag!!!

Förr eller senare exploderar jag

Vi tycker att det har gått bra att planera och läsa. Vi har alla hållet samma tempo när det gäller läsningen. Tiden var med bra och den räckte. 

Vi tycker att genomgångarna är lire för långa. Vi tycker att allting gick lätt. Den muntliga redovisningen gick bra för alla i vår grupp. Vi skulle kunna utvärdera filmer som vi tittat på.

Av:Melvin, Viktor D, Tindra och Felicia

Utvärdering av bokcirkel

Bra jobbat alla med era recensioner och med den muntliga redovisningen! Jag kommer att ta mer detaljerad bedömning och betyg med er enskilt. Skriver en kort kommentar vid varje recension i kommentarsfältet.

På fredag v 11 kommer ni att få skriva en utvärdering av bokcirkelarbetet. Er utvärdering publicerar ni här på bloggen. Lägg den under etiketten: "Bokcirkel: utvärdering". Försök få med både positiv och negativ kritik. Glöm inte att skriva under med era namn!


Skriv om följande områden/moment:
  • Arbetet i bokgruppen (hur gick det att planera, samarbeta och diskutera, uppgifterna)
  • Bokläsning (val av bok, läsningen, tidsplanen)
  • Recensionen (genomgången, exempel, innehåll, tiden, var något svårt/lätt)
  • Muntlig redovisning
  • Förslag på uppgifter/områden som passar att jobba med i bloggformat framöver

/Johanna



torsdag 17 mars 2016

När Hundarna Kommer av Malin


         Bokrecension    

För folk som gillar mord o kärlek i en ända bok

Titel: När hundarna kommer

Författare: Jessica Schiefauer

Antal sidor: 298

Utgivningsår: 2015

Kapitel: 12

Genre: Kärlek och Spänning 
    Målgrupp: 14-18 år

 
 Handling
*SPOILER*
Boken ”När Hundarna Kommer” har två handlingar, den första handlar om två tonåringar som blir förälskade, de heter Isak och Astrid. Isak och Astrid spenderar hela sommaren med varandra, och i boken stöter de på många problem på grund av det som händer i den andra handlingen och tappar intresset för varandra så de bestämmer att lägga förhållandet på is ett tag.
Handling två handlar om att Isaks bror som heter Anton. Anton är 15 år och mitt i puberteten, under sommaren träffar Anton en nazist som kommer att få Anton att gå fel väg i livet. En kväll är Anton och Nazisten (han har inget namn) på en badstrand och dricker öl, de är ganska fulla. Det är då en kille som heter Simon kommer och fiskar en längre bit bort vid ett par klippor. Anton berättar för nazisten att Simon hade gett honom stryk många gånger och då tycker nazisten att Simon är en bög och måste dö. Nazisten och Anton misshandlar Simon till döts. Efter det anklagas Anton för mordet på Simon och får en dom på 3 års fängelse.
Budskap
Boken har liksom typ inte så tydligt budskap, men jag själv tycker att det verkar som om att de vill få ut att man inte ska umgås med fel sorts människor i livet, så att man inte ska gå fel väg och ångra saker som man gjort för resten av livet.
 
Karaktärer
 Jag har ingen speciell favorit karaktär i boken, om jag måste välja en så är det nog Isak. Jag tycker Isak är bra för att han visar medkänsla och han hamnar i en väldigt svår situation i slutet med allt som hänt och att han tänker att han faktiskt kunde hindrat att allt som hänt från att hända, om det inte var för att han var med sin flickvän hela tiden. Jag uppfattar Isak som en öm kille med mycket känslor i den åldern och att han hade medkänsla och var mogen. För mig känns det som att Isak hade brunt hår och blå ögon, och att han var ganska lång och smal.
 
Ester för mig verkar snäll i början men hon börjar bli mer o mer ett kontrollfreak desto längre man kommer inte in boken, och hon börjar bli ganska självisk och nästan för kär, hon blir så kär att hon bor hos Isak och skiter i sina föräldrar totalt, hon blir arg på dem för att det säger att de inte vill att hon ska vara i närheten av honom på grund av allt som har hänt, för de bryr sig om henne men ester tycker bara att de är orättvisa. När jag tänker mig hur ester ser ut så känns det som hon har blont/brunt hår och gröna ögon, hon är ganska lång och smal.
 
Anton känns som en snäll person som inte fått tillräckligt med kärlek när han har behövt den som mest, att hans mamma o pappa skulle varit mer uppmärksamma om vem han hängde med och vad han gjorde och hur han mådde. Jag tror att det var att han inte kände sig som en del av sin egen familj typ som svarta fåret och att det var det som fick honom att börja umgås med fel sorts personer och förstört hela sitt liv och även hans familj. Han borde insett att det var fel saker han höll på med innan det var försent och stoppat det. Han fick ofta skäll av sin brorsa som inte var tillräckligt närvarande och funnits där för honom speciellt under puberteten för då är det mycket känslor och han behövde sin brorsa och kanske få råd. Jag får en bild av att Anton har blont hår och blåa ögon, han är ganska lång för sin ålder.
 
Upplägg
Bokens upplägg är bra, jag tycker att man lätt hänger med vad som händer i boken. Jag tycker att boken är sorglig, med det som händer Anton och att Isaks och Esters relation inte funkade och att de var tvungna att göra slut. Jag tycker att bokens är sådär för att inget slutade bra utan de var liksom sorgligt. Så jag tycker att boken var sådär, i början älskade jag den men det var slutet som påverkade mig.
 
Vad jag tycker om denna boken:
Jag tyckte att den var rätt bra i början men när jag kom till slutet så blev jag besviken för att allt slutade så sorgligt, inget slutade bra och bokens handlingar var så enkla och hela boken var ganska tråkig för det mesta i boken var bara om vad de gjorde om dagarna. Så jag blev besviken, för när jag läste bokens rubrik så fick jag en känsla av att den var spännande, men den var raka motsatsen (långtråkig).
 
 
                  5       /            10    
                                        
Av: Malin Saenger

onsdag 16 mars 2016

Fulast i världen bokrecension Nova

                                                Fulast i världen





                                

Titel: Fulast i världen

Författare: Ingrid Olsson

Antal sidor: 216

Utgivningsår: 2013-08-12

Förlag: Rabén och Sjöberg

    

  Handling

Siw och Simon träffas på en camping under sommarlovet och blir kära i varandra, men kontakten tar slut efter semestern. Första dagen i 9:an kan Siw knappt tro sina ögon för Simon, killen från campingen har börjat i hennes klass, men innan hon hinner gå fram till honom säger Siws kompis Evelina att han är ful och konstig.Evelina är den populära tjejen i klassen och eftersom Siw lätt faller för grupptrycket, därför vågar hon inte säga något till Simon och följer Evelinas ord.
Simon gör allt för att glömma Siw, fast tankarna om henne kommer tillbaks.

Budskapet i boken tycker jag är att våga göra det man själv vill och inte bara följa grupptrycket.

                                             Karaktärer

Siw är en av huvudkaraktärerna i boken och jag tycker att hon lite feg eftersom hon inte vågar vara med Simon, bara för att Evelina inte gillar honom. Och att hon ljuger om att hon ska jobba eller låtsas vara sjuk bara för att hon inte har lust att följa med, det tycker jag är fegt. Jag tycker även att hon kan vara lite elak mot Simon när hon bara lämnar honom efter att hon var jättesnäll mot honam första dagen. Hon kan även vara lite snäll då hon alltid bryr sig om andra. Siw faller också lätt för grupptrycket.



Simon är blyg då han inte vågar säga till när folk bara pratar dumt om honom bakom hans rygg, och att han inte vågar säga till Siw när hon bara kör med honom. Han är även omtänksam då han får dåligt samvete när han inte kunde komma då han lovade när han lovade Siw att träffas. Simon är ganska utanför , då hans ända kompis är Daniel.



Evelina är en typiskt populär och bortskämd tjej som ofta bryr sig om sig själv då hon ofta pratar om sig själv. Hon kan även vara väldigt snäll då hon alltid lånar ut sina kläder till Siw och sina andra kompisar på fester. Fast hon är dum då hon lovar att ringa men aldrig gör det.


Daniel är en av Simons kompisar , han är väldigt omtänksan då han försöker hjälpa Simon med Siw . han är även duktig på musik då han spelar trumpet.














Omdöme

Boken börjas med att karaktärerna presenteras och sedan flyter historien mest på, jag tycker att det är bra så man förstår vem som är vem. Språket och stilen i boken är väldigt enkel med få svårare ord .
Genren: ungdomsbok som handlar om kärlek.
Jag tycker att boken är lite tråkig då den mest upprepar sig och det inte händer så mycket spännande, men det finns delar i boken som blir lite mer underhållande, som när dom ska till festen eller när dom möts i djuraffären. Därför tyckte jag inte om boken så mycket och det är inte någon bok jag skulle läsa i vanliga fall.
Bildresultat för 2 av 5 stjärnor
  Därför ger jag boken 2 av 5 stjärnor


Bästa delen i boken tycker jag är i slutet av boken då Siw inte bryr sig om vad Evelina säger och följer efter Simon ändå.


Annat omslag av boken:


Bildresultat för fulast i världen ingrid olsson