fredag 5 februari 2016

Hungerspelen Trilogi - Logg 2

   Vi tycker att allt som vi har läst hittills har varit bra. Denna veckan har vi läst s.237-s.112 i andra boken (Fatta Eld). Nu tänkte vi skriva lite om några olika karaktärer som har fångat våran uppmärksamhet

                                                     Karaktärerna

Katniss Everdeen: Katniss är huvudpersonen i Hungerspelen. Hon är en modig och osjälvisk person. Hon gjorde en mycket modig och osjälvisk sak när hon anmälde sig som frivillig istället för sin syster Prim vid uttagningarna, när hon går till ymnighetshornet för att hämta Peetas medicin eller när hon ska äta de giftiga bären för att visa att regeringen inte ägde henne. Hon har även en del negativa sidor som att hon är väldigt reserverad, har svårt att lita på andra och att hon inte visar sina känslor som när hon precis har kommit till träningslägret och är väldigt reserverad mot alla, när hon gör sin första intervju och är helt "känslolös". Anledningen till att hon har svårt att lita på folk är för hon har blivit förråd av folk som hon har litat på.  Hon är mycket trogen till sin syster, men hon känner sig sviken av sin mamma eftersom hon gick in i en depression när Katniss och Prims pappa   dog. Vi tycker hon liknar "Tris" i Divergent väldigt mycket.

Peeta Mellark: Peeta är den manliga tributen från distrikt 12. Han är bagerens son, och han har alltid haft mat på bordet till skillnad från många andra som kommer ifrån distrikt 12. Peeta är snäll och charmig, till exempel gör han en helt fantastiskt och charmig intervju vid träningslägret så han får hela huvudstaden att älska honom. Han är olyckligt kär i Katniss och när Katniss blev uttagen till Hungerspelen blev han väldigt ledsen eftersom om han vinner så kommer Katniss ändå att vara död. Eftersom Peeta aldrig har haft det riktigt "svårt" i livet (med att t.ex. skaffa mat) och därför har han det svårt att överleva i Hungerspelen. När han får reda på att (spoiler) Katniss inte tycker om honom lika mycket som hon tycker om Gale blir han förkrossad. Han trodde att Katniss verkligen tyckte om honom, men Katniss spelade bara förälskad för att Haymitch (deras "mentor") ville det.Vi tycker han är lite lik Jack från filmen Titanic i med att han är så charmig och olyckligt förälskad.

Här var två av våra favoritkaraktärer. Vi kan inte riktigt känna igen oss i deras problem, men vi tror att många andra kan t.ex. det här med olycklig kärlek.

Av: Tove och Tuva

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Är det mycket personbeskrivningar eller får man bilda sig en egen uppfattning?
    Vad tycker ni om den här typen av karaktärer? Är Katniss en "typisk hjälte" (jämför med den klassiska bilden av en "hjälte" som vi har pratat om när vi läste grekisk mytologi) Vad är Peetas roll/funktion? Är han också en hjälte? Hade berättelsen kunnat klara sig utan honom?
    /Johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker att det inte är alls mycket personbeskrivningar. Man får skaffa en egen uppfattning utifrån karaktärernas handlingar och konversationer med andra personer.

      Katniss är inte riktigt den typiska hjälten enligt oss. Hon gör en del hjälteliknande saker som att rädda Peeta när han håller på att dö, men egentligen var det ganska själviskt. Hon visste att när de ändrade regeln om att två vinnare kunde koras om de var från samma distrik skulle hela distrikt 12 hata henne om hon inte försökte rädda Peeta. Samma sak med de giftiga bären i slutet. Om hon hade dödat Peeta, som han ville att hon skulle göra, hade hela distrikt 12 hatat henne. Det var därför hon sa att de skulle äta bären tillsammans. Det kan se hjältelikt ut, men som sagt var det bara för att hon inte kunde stå ut med att komma hem och bli hatad av alla.

      Peeta gör inget hjältelikt. Han är dock viktig för berättelsen i med att han är kär i Katniss och gör mycket saker för henne. Om en annan person hade blivit utvald som manlig tribut hade berättelsen inte varit alls likadan.

      Radera