tisdag 8 december 2015

Vett och Etikett på Nätet


 Vi tycker att vett och etikett på nätet är väldigt viktigt. Det är viktigt att man tar sitt ansvar och ser till att inte ställa till med en massa problem då man är ute på sociala nätverk, spel eller hemsidor m.m. Det här är några punkter vi jobbat om:

"Den som är på nätet får nätet tåla"

Vad vi tycker om påståendet "Den som är på nätet får nätet tåla" var första punkten som vi skulle diskutera om. Vi tycker att det är både ett sant påstående, men även ett falskt. Vi tycker att det ligger ett ansvar hos personerna som är ute på internet. Du som t.ex driver blogg har ett ansvar att själv tänka på om du (som ett ex.) lägger ut bilder på dig själv. Då kommer folk kunna se dom (om du inte har lösenords skyddat då förstås). Dessa folk, i sin tur, har ett ansvar att absolut inte använda dessa bilder utan lov. Har dom då använt dessa bilder till deras egna affärer, så har dom inte tagit sitt ansvar. Det kan skapa obehag för den som publicerade bilderna.

Att tänka på när du är ute på nätet:

  •  "Det finns alltid en person bakom skärmen" - Alltså så vet du aldrig riktigt säkert vem det är som sitter bakom skärmen och vem det är som du har kontakt med.
  • "Ta ansvar" - Du ska stå för det du skriver, ta ansvar för hur du beter dig ute på sociala nätverk, vårda ditt språk och tänka på vad du publicerar.
  • "Var kritisk mot olika källor" - Du ska inte tro på allt du läser. Var kritisk och sök annan fakta från olika källor.
  • "Säg ifrån" - Det är aldrig okej att någon är dum mot dig på nätet. Säg alltid till en vuxen så fort något inträffar samt gör en anmälan om det är så pass allvarligt. 


Namn: Tuva, Elin, Felicia, Joel och Melvin

1 kommentar:

  1. Bra jobbat! Fint att ni förklarar ordentligt vad i menar.
    /johanna

    SvaraRadera